BOBRI, 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 20. januarja do 8. februarja 2018


Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; glavni pokrovitelj: Zavarovalnica Triglav

Na slovenski kulturni praznik, v četrtek, 8. februarja, se bo v Centru urbane kulture Kino Šiška s premiero predstave Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana zaključil že 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Predstava Sončnica na Luni ugledališčuje šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo. Predstava se poezije ne loteva na racionalen način: namesto da bi o njej razmišljala, jo posluša, opazuje in tipa. Vodi nas v svet sinestezij, kjer vsaka nova črka odpre novo vesolje pomenov. V predstavi so uporabljene pesmi avtorjev Milana Dekleve, Boruta Gombača, Nika Grafenauerja, Barbare Gregorič Gorenc, Miklavža Komelja, Miroslava Košute, Ferija Lainščka, Svetlane Makarovič, Vinka Möderndorferja, Borisa A. Novaka, Nebojše Pop-Tasića, Lile Prap, Andreja Rozmana - Roze, Jožeta Snoja, Petra Svetine, Bine Štampe Žmavc in Saše Vegri.

Predstavi bo v dvorani Komuna sledila pesniška delavnica z mentoricami iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica. Pridružila se jim bo tudi maskota glavnega pokrovitelja festivala Zavarovalnice Triglav-Kuža pazi.

Vse do zaključka festivala se bo na številnih prizoriščih odvilo še lepo število dogodkov za otroke in mlade. Dogodki bodo tako ali drugače povezani s poezijo, letošnjo rdečo nitjo festivala, ki jo bodo producenti obiskovalcem skušali približati igrivo in zabavno.

Še vedno poteka projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol festival spremljajo kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt nastaja v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjama Urško Boljkovac in Kajo Brezočnik, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter Infodromom (mentorica Tina Antončič).  Njihovi izdelki bodo predstavljeni tudi na zaključni slovesnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška.

V sodelovanju z oddajo za otroke Studio Kriškraš in Infodromom – informativno oddajo za mlade v produkciji RTV Slovenija, Bobrovim dnevnikom in revijo za mlade Pil poteka tudi bobrov natečaj poezije, ki otroke in mlade spodbuja k pisanju lastnih pesmi in verzov, pa tudi k temu, da svoje vtise o pesmih, s katerimi so se srečali na prireditvah in delavnicah v sklopu festivala, prelijejo v opise ali risbe.  

Še nekaj prireditev se bo do 8. februarja odvilo tudi v Domžalah in Sežani. V Domžalah, kjer se program odvija že tretje leto, ta poteka v Kulturnem domu Franca Bernika, Mestnem kinu, Slamnikarskem muzeju in Galeriji Domžale. V Sežani, ki je letos pripravila zelo obsežen program, pa aktivnosti potekajo v Kosovelovem domu, Kosovelovi spominski sobi in Kobilarni Lipica.

Ob deseti obletnici je prenovljenih prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih v vili na Komenskega 9 razstava plakatov, katalogov, risb ter fotografij s preteklih festivalov. Razstava bo na ogled vse do konca festivala.

Na tej povezavi si lahko ogledate napovednik, ki je nastal ob 10. obletnici Bobrov.

Pester program festivala in vsi obfestivalski dogodki so objavljeni na spletni strani www.bobri.si.

Prizor iz predstave Sončnica na Luni (LGL). Foto: Mankica Kranjec


Medijsko sporočilo v Wordovem dokumentu