BOBRI, 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje


Od 21. januarja do 8. februarja 2017

PREVZEM BREZPLAČNIH VSTOPNIC: sobota, 14. januarja, od 11. do 16. ure, Festivalna dvorana, Vilharjeva 11

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor

Konec januarja bodo prestolnico zopet preplavili številni kulturni dogodki, namenjeni otrokom in mladim. Med nas bodo prišli Bobri – 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje. Njihova osrednja tema bo tokrat večkulturnost. Obiskovalci bodo spoznavali bogastvo kultur različnih dežel, program festivala pa bo zaznamoval premislek o kulturni raznolikosti ter pomenu, ki ga prinaša poznavanje drugih kultur in sobivanje z njimi. Poudarek bo na spoštovanju drugačnosti, strpnosti, migracijah in begunstvu. Na nekaterih dogodkih bodo imeli obiskovalci možnost spoznati tudi umetnike in migrante, ki prihajajo iz tujih dežel.


Festival se bo tudi tokrat pričel v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer si bomo v soboto,
21. januarja
, ogledali animirani film Bučko (Ma vie de courgette, režija Claude Barras, distribucija Demiurg) otvoritveno predstavo Bobrov/Kinobalonovo premiero, ki govori o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine. Spremljala ga bosta slovenski kratki animirani film Slovo (režija Leon Vidmar, produkcija ZVVIKS) in napovednik za festival Bobri, ki ga je v sodelovanju s Kinodvorovim programom Kinobalon pripravila skupina ljubljanskih šolarjev pod mentorstvom Andreje Goetz in Jelene Dragutinović iz Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon, pri pripravi pa so sodelovali tudi otroci iz Azilnega doma Vič. Otvoritveni dogodek nastaja v sodelovanju s Kinodvorovim Mobilnim kinom. Sledila mu bo delavnica animiranega filma v Spodnji dvorani Smg. Festival se bo že tradicionalno končal na kulturni praznik, v sredo 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška, in sicer s prav tako premierno koncertno uprizoritvijo izbranih otroških pesmi Svetlane Makarovič z naslovom Pasja procesija, ki nastaja v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urban kulture Kina Šiške. Pesmi bodo v sodobnih aranžmajih Uroša Buha peli izvrstni vokalisti Slovenskega mladinskega gledališča. Povezovali jih bodo s pripovedjo, ki bo otrokom približala žgoče teme sveta, ki nas obkroža, in spodbudila premislek o vprašanjih tolerance, integracije in sprejemanja drugačnosti. Koncertu bo v dvorani Komuna sledila Sezamova magična ustvarjalna delavnica z Rado Kikelj Drašler in Ino Fakin.

Tudi tokratna izdaja festivala prinaša številne zanimive dejavnosti, projekte, pri katerih se otroci in mladi preizkusijo kot soudeleženci, poučna in zabavna gradiva in srečanja s številnimi ustanovami, ki delujejo na področju kulture in skrbijo za navzočnost umetnosti, domišljije in dobre volje v naših življenjih.

Številni dogodki bodo tako ali drugače povezani z vodilno temo festivala. V Kinodvorovem filmskem programu gre izpostaviti že omenjeni animirani film Bučko, prav tako animirana Deček in svet ter Kubo in dve struni pa igrane filme Najin svet, Bekas in Najin mulc, ki bo na festivalu prikazan predpremierno, ter slovenski Pojdi z mano, od dokumentarnih pa filme Sonita, Khatte – izbira svobode in Medena koža. V Slovenski kinoteki bodo poleg programa kratkih risank prikazali animirani film Perzepolis, v Pionirskem domu pa bomo videli filme festivala ZOOM, torej izdelke učencev osnovnih in srednjih šol. Nekatere filmske projekcije bodo spremljali pogovori s strokovnjaki.

S pomočjo gledaliških, glasbenih in plesnih predstav bomo odpotovali na različne konce sveta in odkrivali zanimivosti tujih kultur; med njimi omenimo gledališke predstave O dečku in pingvinu (Mini teater in Moment), Začarani čajnik (Pripovedno gledališče gospodične Bazilike), Za petimi gorami (Hiša otrok in umetnosti in Lutkovno gledališče FRU-FRU), Afriško sonce (Gledališče MalihVelikih in Zavod Tugende, Studio XXV), na festivalu premierno uprizorjeno predstavo Severni sij (Kulturno društvo Pripovedovalski Variete). Glasbo, melodije in inštrumente sveta bomo spoznavali s Francijem Krevhom in Markom Brdnikom (S tolkali in pesmijo okoli sveta), Ano Vipotnik in Igorjem Leonardijem (S pesmijo okrog sveta), Ano Kravanja in Samom Kutinom (Dongri Koro Koro – Padajoči želod), Pavčkove pesmi pa bodo v različnih jezikih zazvenele v projektu Sonce in sončice po vsem svetu, ki ga je pripravil Tomaž Grom (Zavod Sploh) z ekipo odličnih glasbenikov in pevcev. Številni dogodki bodo ponudili iztočnice za razmislek o temah, kakršne so medsebojna solidarnost, sprejemanje drugačnosti, migracije. Med takimi bodo prestave Medved in mali (LG Ljubljana), mali modri in mali rumeni (LG Maribor), Zaljubljeni žabec (Lutkovno gledališče FRU-FRU in Hiša otrok in umetnosti), Neli ni več (LG Ljubljana), Živalska farma (LG Ljubljana), Veveriček posebne sorte (Plesni Teater Ljubljana; predstava bo na festivalu doživela premiero) in druge. V programu festivala je tudi predstava Dve zgodbi o treh zajčkih (Atelje Slikovedke), ki bo odigrana na Pediatrični kliniki Ljubljana. 

Na letošnjem festivalu bo oseminšestdeset producentov pripravilo dvesto petindvajset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot sedemnajst tisoč obiskovalcev.

Bobri se zopet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 29. do 31. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

Tudi na letošnjem festivalu gostimo nekaj predstav in umetnikov iz tujine. V Centru urbane kulture Kino Šiška bo že dan po otvoritvi prikazana hrvaška predstava The killer in me is the killer in you, my love (Morilec v meni je morilec v tebi, ljubezen moja), na Slovenskem gledališkem inštitutu pa bo svoje kamišibaj gledališče predstavila japonska umetnica Izumi Mizuki.

V številnih muzejih, galerijah, zavodih in društvih so pripravili izredno zanimive delavnice, vodstva in druge dejavnosti, prav tako povezane s temo letošnjega festivala. Odvijale se bodo v Mestni knjižnici Ljubljana in njenih območnih enotah, Mestni galeriji, Mestnem muzeju, Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih, na Ljubljanskem gradu, v Družinskem centru Mala ulica, v Slovenskem gledališkem inštitutu, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Škuc, Etnografskem muzeju, RogLabu, Laboratoriju RAMPA, Vodnikovi domačiji Šiška, Narodnem muzeju, Galeriji Fotografija, Striparni Pritličje. Omenjenim se letos pridružujeta še DobraVaga in Muzej novejše zgodovine.

Del programa letošnjega festivala je podprlo Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji.

V Kinodvoru tudi tokrat pripravljajo delovni zvezek Bobrov dnevnik, s katerim bomo potovali skozi različne festivalske prireditve, poglabljali teme in beležili vtise.
Bobre bo, podobno kot lani, tudi tokrat zaneslo v kraje zunaj Ljubljane – poleg Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah bo letos nekaj zanimivih filmskih projekcij, gledaliških, glasbenih in plesnih predstav, vodstev in delavnic, gostil tudi Kosovelov dom v Sežani.
Festival bodo zopet spremljale zanimive dejavnosti. Osnovnošolci bodo v okviru projekta Bobrove mlade oči v kritikah beležili svoje vtise, pripravili intervjuje z igralci, podcast in video reportažo in nam z njimi sporočili, kako doživljajo dogodke in temo letošnjega festivala. Projekt nastaja v sodelovanju z Zalo Dobovšek (kritičarka, dramaturginja in novinarka), ekipo podcasta FilmFlow (Bojana Bregar, Ana Šturm in Maja Zupanc), Pio Nikolič z Radia Študent, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter Infodromom – Informativne oddaje za otroke v produkciji RTV Slovenija (mentorica Tina Antončič).

Novost letošnjega festivala je poleg napovednika za festival, ki bo prikazan pred posameznimi prireditvami na festivalu, tudi prenovljena spletna stran.

Bobri so se zopet preglodali v prestolnico, kjer nam bodo odprli vrata v svet domišljije, ustvarjalnosti,  radosti in pozitivne energije.

Pester program festivala in vsi obfestivalski dogodki bodo objavljeni na spletni strani www.bobri.si.


Slikovno gradivo

(S klikom na sliko si jo lahko na računalnik naložite v višji ločljivosti.)


Otvoritvena predstava 9. festivala Bobri in Kinobalonova premiera


Bučko (Ma vie de courgette, režija Claude Barras, distribucija Demiurg)Premierne uprizoritve na festivalu Bobri:


Severni sij (Kulturno društvo Pripovedovalski Variete)


Foto: Domen Pal

Veveriček posebne sorte (Plesni Teater Ljubljana)

Zaključna prireditev v Centru urbane kulture Kino Šiška

Koncertna uprizoritev: Pasja procesija (Slovensko mladinsko gledališče)


Foto: Helena Grahek


Še več slik si lahko ogledate v press galeriji

Bobri 2017: 2. sporočilo za medije - Wordov dokument

Logotip 9. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Slikovno gradivo: Naslovnica programske knjižice 9. Bobrov


Bobri v številkah - podatki o festivalski ponudbi in obisku - Wordov dokument

Sporočilo za medije -  Bučko (Kinodvor) - Wordov dokument