BOBRI, 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 21. januarja do 8. februarja 2017


PREVZEM BREZPLAČNIH VSTOPNIC: sobota, 14. januarja, od 11. do 16. ure, Festivalna dvorana, Vilharjeva 11

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče

Konec januarja bodo prestolnico zopet preplavili številni kulturni dogodki, namenjeni otrokom in mladim. Med nas bodo prišli Bobri – 9. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje. Njihova osrednja tema bo tokrat večkulturnost.

Na številnih gledaliških, plesnih, glasbenih in filmskih prireditvah ter delavnicah in vodstvih po muzejih bodo obiskovalci spoznavali in raziskovali bogastvo kultur različnih dežel, program festivala pa bo zaznamoval premislek o kulturni raznolikosti ter pomenu, ki ga prinaša poznavanje drugih kultur in sobivanje z njimi. Poudarek bo tudi na spoštovanju drugačnosti, strpnosti, migracijah in begunstvu. Na nekaterih dogodkih bodo imeli obiskovalci možnost spoznati tudi umetnike in migrante, ki prihajajo iz tujih dežel.

Otvoritev festivala bo tudi tokrat potekala v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer si bomo v soboto, 21. januarja, ogledali animirani film Bučko (Ma vie de courgette, režija Claude Barras, distribucija Demiurg), ki govori o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine. Spremljala ga bosta slovenski kratki animirani film Slovo (režija Leon Vidmar; produkcija ZVVIKS) in napovednik za festival Bobri, ki ga je pripravila skupina ljubljanskih šolarjev pod mentorstvom Andreje Goetz in Jelene Dragutinović iz Društva za izvajanje filmske vzgoje Slon, pri pripravi pa so sodelovali tudi otroci iz Azilnega doma Vič. Otvoritveni dogodek nastaja v sodelovanju s Kinodvorovim Mobilnim kinom.

Festival se bo že tradicionalno zaključil na kulturni praznik, torej 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška, in sicer s koncertno uprizoritvijo izbranih otroških pesmi Svetlane Makarovič z naslovom Pasja procesija. Pesmi bodo v sodobnih aranžmajih Uroša Buha peli izvrstni vokalisti Slovenskega mladinskega gledališča. Povezovali jih bodo s pripovedjo, ki bo otrokom približala žgoče teme sveta, ki nas obkroža, in spodbudila premislek o vprašanjih tolerance, integracije in sprejemanja drugačnosti.

Tudi tokratna izdaja festivala prinaša številne zanimive dejavnosti – tako že uveljavljene kakor nove –, projekte, pri katerih se otroci in mladi preizkusijo kot soudeleženci, poučna in zabavna gradiva in srečanja s številnimi ustanovami, ki delujejo na področju kulture in skrbijo za navzočnost umetnosti, domišljije in dobre volje v naših življenjih.

Pester program festivala in vsi obfestivalski dogodki bodo objavljeni na spletni strani www.bobri.si.