BOBRI, 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. januarja do 8. februarja 2020
 

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče, koproducent Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

Prevzem brezplačnih vstopnic: sobota, 11. januarja, od 11. do 16. ure, Festivalna dvorana, Vilharjeva 11.

Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ne delimo, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni v katalogu festivala, in sicer pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.


12. Bobri bodo raziskovali svet umetnosti-tehnologije-znanosti.

V Ljubljano že tradicionalno kmalu po novem letu pridejo Bobri, Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje, ki s svojim programom razveseli predvsem otroke in mladino. Med številnimi raznolikimi dogodki lahko prav vsakdo najde nekaj zase. 

Program festivala se bo tokrat sukal okoli vprašanja, kako so povezane umetnost, tehnologija in znanost. Kako lahko druga na drugo vplivajo? Do kakšnih sprememb je zaradi razvoja tehnologije in znanosti prišlo v umetnosti? Razkrival bo, kako so lahko znanstvena odkritja predstavljena v umetniških delih. Kako vse tehnologija in znanost premikata meje umetnosti, omogočata vpoglede v drugačne, globlje, sicer morda skrite svetove. Kako umetnost z novimi idejami, brezmejno domišljijo in ustvarjalnostjo vpliva na znanost. 

Program bodo, kakor doslej, sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki delujejo v Ljubljani in širše. Obiskovalci se jih bodo lahko udeležili tako v Ljubljani kakor v Domžalah in Sežani, kjer se bodo Bobri potepali tudi letos. 

Festival bodo 18. januarja odprli v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer z družinskim mijauziklom Obuti maček v režiji Vita Tauferja. Po več kot treh tednih se bo program na kulturni praznik 8. februarja s premiero predstave Nebo nad menoj v režiji Tina Grabnarja zaključil v Centru urbane kulture Kino Šiška. Uprizoritev nastaja v sodelovanju Slovenskega mladinskega gledališča, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Univerze v Ljubljani in Centra urbane kulture Kino Šiška. Obema prireditvama bodo sledile kreativne delavnice, ki jih bodo pripravili mentorji iz združenja Sezam, Laboratorija Rampa/Kersnikova, Zavoda Dagiba in Družinskega centra Mala ulica. 
Na letošnjem festivalu bo sedeminsedemdeset producentov pripravilo sto triinšestdeset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot štirinajst tisoč obiskovalcev.

Program 12. festivala sestavljajo tako prireditve, ki si jih je moč že ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kot številne novosti in dogodki, pripravljeni prav za festival. Namenjen bo tako najmlajšim gledalcem kot mladostnikom. Na programu bodo tokrat večinoma prireditve, ki gradijo na sodobni tehnologiji ali pa so vsebinsko povezane s temami iz znanstvenega sveta. Program, ki ga sicer pretežno pripravljajo slovenske ustanove in posamezniki, bodo obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije (plesna predstava Sinovi v produkciji Kolektiva uprizoritvenih umetnosti Vrum; gostovanje je delno podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana), Nizozemske (plesna predstava Panove piščali in papirologija; gostovanje bo izpeljano v sodelovanju z zavodoma EN-KNAP in Emanat) in Ukrajine (koncert skupine Dakh Daughters, ki je tudi del glasbenega festivala MENT). Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice, ki bodo večinoma tehnološko-znanstveno in raziskovalno naravnane. 

Poleg obširnega kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, bo festival zopet spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – program Kinobalon. Knjižica, ki jo brezplačno prejmejo vsi obiskovalci festivala Bobri, bo letos raziskovala svetove umetnosti in znanosti. Z njeno pomočjo se bomo čudili svetu, lovili ideje, se ustavili v laboratoriju, odleteli v vesolje in se spraševali o napakah in nesmislih. 

Bobri se zopet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, v okviru katerega se bodo od 31. januarja do 2. februarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so zopet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Po knjigah, ki so povezane z vsebino prireditev, bo moč listati tudi na Vodnikovi domačiji v Šiški, kjer bo zopet postavljena Bobrova knjižna polica. Ta je namenjena pripravi na dogodke in njihovi refleksiji. 

Že peto leto bo potekal projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega bodo otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Ketteja in Murna, OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) festival spremljali kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah.

Projekt Bobrove mlade oči mladim odpira vrata v svet umetnosti, jim ponuja nove izkušnje, možnosti za refleksijo, poglabljanje vsebin, srečanje z umetniki ... Tudi tokrat nastaja v sodelovanju s Centrom kulture Španski borci, in sicer v okviru njihovega programa Skok v umetnost (mentorici Tadeja Pungerčar in Zala Dobovšek), Centrom urbane kulture Kino Šiška (mentorici Tanja Skale in Kaja Brezočnik) in oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič). Letos se mu je pridružil tudi Javni zavod Mladi zmaji (mentorica Urška Arnšek). 

Na Bobrih z letošnjim letom pričenjajo tudi z nizom strokovnih srečanj in pogovorov za starše. Organizatorji si želijo na srečanjih s starši spregovoriti o pomenu in vplivu kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje na razvoj otrok. Poudarili bodo tudi pomen izbire kakovostnih vsebin, upoštevanja starostnih specifik in priprav ter refleksije. Prvo srečanje v sklopu 12. festivala bo potekalo v soboto, 1. februarja, ob 10.00 uri, in sicer v Družinskem centru Mala ulica. Na njem bo psihologinja in urednica Otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija Martina Peštaj z razvojno-psihološkega in izkustvenega vidika spregovorila o tem, kako pomembno je načrtovati in skrbno izbirati kakovostne kulturne vsebine, primerne starostni skupini. Poudarila bo pomen aktivnega srečevanja z umetnostjo, sestavljenega iz priprave na dogodek in različnih aktivnosti, ki jih z otroki izpeljemo po njem. Tako lahko umetnost postane zanimiva in privlačna izkušnja, ki otroke in mladostnike pritegne, navdihne, v njih vzbudi željo po še in tako bogati njihova življenja. V okviru teme letošnjega festivala se bo srečanje osredotočilo tudi na pomen filmske in medijske vzgoje v predšolskem in šolskem obdobju. 

Celoten program festivala si bo moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si. 

Galerija fotografij (z desnim klikom na posamezno fotografijo si lahko to naložite na vaš računalnik).

Logotip 12. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri (pdf)

1. medijsko sporočilo - Wordov dokument

Bobri v številkah - Statistika festivala Bobri 2009-2020

S klikom na sličico lahko na svoj računalnik prenesete pdf Kataloga 12. festivala Bobri.