BOBRI, 13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. septembra do 2. oktobra 2021

 

 

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent Javni zavod Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

Prevzem brezplačnih vstopnic: sobota, 11. septembra, od 11. do 16. ure, Slovensko mladinsko gledališče, Vilharjeva 11.

Vsak odrasel obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice le za eno prireditev, in sicer ne več kot pet. 

Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ne delimo, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni v katalogu festivala pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.

Ob obisku posameznih prireditev bo treba upoštevati pogoj PCT in ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, ki bodo takrat v veljavi. 

 

13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo otroke in mlade septembra razveseljeval s kulturnimi prireditvami

 

Že trinajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki smo ga zaradi razmer letos prestavili na jesen. Tudi tokrat bo s kakovostnimi kulturnimi dogodki razveseljeval otroke in mlade. V pestrem programu, katerega tematska rdeča nit bo tokrat identiteta, bo gotovo prav vsak lahko našel kaj, kar bo vzbudilo njegovo zanimanje. 

 

 

Program 13. festivala se bo vil okoli teme identiteta

 

Spraševali se bomo o tem, kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto. Kako se ta gradi in kaj vse lahko vpliva nanjoKdo in kaj smo? Ali smo lahko vse, kar bi si želeli biti? V kakšnem pogledu da in v kakšnem ne? Ali je posameznikov videz pomemben? Kako na gradnjo naše identitete vplivajo mediji? Preko različnih umetniških zvrsti se bomo srečevali z umetniki in posamezniki različnih poklicev, starosti, izobrazbe, zanimanj, etničnega porekla. Raziskovali bomo, kaj določena identiteta sploh pomeni.

 

Bobri prvič tudi v Cerknici

 

Program bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki na področju kulturno-umetnostne vzgoje delujejo v Ljubljani in širše. Bobri se bodo odpravili tudi na potep, tokrat prvič v Cerknico. 

 

Otvoritev in zaključek festivala


Festival se bo 18. septembra odprl v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer s koncertom Dobr-bobr Katalena, ki ga bo, kot da slutiti že naslov, pripravila skupina Katalena. Tokrat se nam bo sicer predstavila v nekoliko drugačni zasedbi, saj se bo namesto pevke Vesne Zornik preostalim članom kot gostja pridružila violinistka Jelena Ždrale. Po dobrih dveh tednih, kolikor bo letos trajal festival, se bomo 2. oktobra od jesenskih Bobrov poslovili, in sicer, kot je že tradicija, v Centru urbane kulture Kino Šiška. Zaključna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Urbane scene Ljubljana.

 

Na letošnjem festivalu bo štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot devet tisoč petsto obiskovalcev. Odvijali se bodo na petintridesetih prizoriščih.

 

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti – nekaterih pripravljenih prav za festival. V Kinodvoru bosta na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož

 

Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tudi tokrat obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana; predstavo Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Théâ iz Centera za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu, pa je delno podprl Francoski inštitut v Sloveniji. 

Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice, ki bodo tako ali drugače povezane z osrednjo temo festivala. 

 

Bobrov zemljevid

 

Poleg kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti in bo letos dostopen zgolj preko spleta, bo festival zopet spremljal delovni zvezek; tokrat bo to Bobrov zemljevid, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon. Zemljevid nas bo popeljal na kulturno pustolovščino. Z njim bomo pobliže spoznali organizacije, ki letos sodelujejo na Bobrih. 

 

 

Pester nabor dodatne literature

 

Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so spet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Dostopen je na spletni strani festivala. 

 

Bobrove mlade oči

 

V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, bodo otroci iz dveh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) sodelovali na nekaterih prireditvah in festival spremljali tudi kot ustvarjalci, novinarji, snemalci reportaž, fotografi itd. Projekt nastaja v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška (mentorica Lea Culetto) in oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič).

 

 

Spremljevalni dogodki

 

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Nekaj se jih bo začelo že pred sobotno otvoritvijo festivala. 

 

Od 14. septembra do 14. oktobra bo tako na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi  zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otrokeNa odprtju v torek, 14. septembra, ob 17. uribo igralec Blaž Šef v živo interpretiral zgodbo Petra Svetine, eno od šestih vsebin za otroke, ki jih v poslušanje ponuja tokratni izbor.

Radijske pravljice in zvočni kolaži so nastali v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Anjo Štefan ter s Prešernovim gledališčem Kranj in v okviru projekta B-AIR (https://www.rtvslo.si/b-air). Z zvočno instalacijo upravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, nastala pa je letošnjega junija na pobudo Festivala Fabula (oblikovanje: prostoRož).

 

 

Naj omenimo še raziskovalni projekt Valerie Wolf Gang Identiteta, ki bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled od petka, 17. septembra. Nastal je v sodelovanju z ljubljanskimi otroki (OŠ Prežihov Voranc) in študenti Ljubljanske Univerze, finančno pa ga je podprla Univerza v Ljubljani. Umetnica raziskuje, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija. Razmišlja o tem, kako nas tehnologija lahko razčloveči, kako je zmožna vizualno podobo posameznika generirati do te mere, da ji verjame in meje med virtualnostjo in realnostjo ne prepozna več. 

 

Celoten program festivala si bo moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si. 


Logotip 13. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri (pdf)

1. medijsko sporočilo - Wordov dokument

Povezava do fotografij za objavo (klikom v desni kot, omogoča prenos v originalni velikosti)


S klikom na sličico lahko na svoj računalnik prenesete pdf Kataloga 13. festivala Bobri.

Dodatne informacije

Tadeja Pungerčar
vodja programa in koordinacija
Bobri
Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje
Slovensko mladinsko gledališče
Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana
bobri@mladinsko-gl.si
00 386 (0)31 507 088