BOBRI, 14. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 26. marca do 9. aprila 2022    

 

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent Javni zavod Kinodvor 

Prevzem brezplačnih vstopnic: sobota, 19. marca, od 11. do 14. ure, Klub Slovenskega mladinskega gledališča, Vilharjeva 11.

Vsak odrasel obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice za tri prireditve, in sicer ne več kot pet za eno.

Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti ne delimo vstopnic, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni v katalogu festivala pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.

 

14. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo otroke in mlade marca in aprila razveseljeval s kulturnimi prireditvami

 

Že štirinajsto leto zapored bo v Ljubljani potekal festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Lanski jesenski izdaji bo torej letos (znova) sledila pomladna. 

Program Bobrov se bo kot vedno vil okoli izbrane teme; to bosta letos pripovedovanje in ilustracija, ki se bosta med seboj prepletala in dopolnjevala. Občinstvu ne bomo predstavili le novih, inovativnih umetniških oblik upovedovanja in upodabljanja resničnega in domišljijskega sveta, lastnih misli, čustev in idej, temveč bomo spodbujali tudi aktivno poslušanje in opazovanje okolice. 

 

Program bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti za otroke in mlade v produkciji in organizaciji številnih vladnih in nevladnih ustanov ter posameznikov, ki na področju kulturno-umetnostne vzgoje delujejo v Ljubljani in širše. Bobri se bodo odpravili tudi na potep, tokrat zopet v Domžale in Sežano.

 

Odprtje in zaključek festivala

Festival se bo 26. marca odprl v Slovenskem mladinskem gledališču, in sicer s premierno izvedbo gledališko-pripovedovalske predstave Razcufane zgodbe po besedilu Petra Svetine v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Divja misel – Vodnikove domačije Šiška. Festival se bo končal v Centru urbane kulture Kino Šiška s filmsko-glasbeno predstavo Mišja glasbena hiša v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, Invide, d. o. o., in Zavoda Dagiba in Zavoda Godibodi. Na predstavi bomo izvedeli (in si tudi ogledali), kako nastaja glasba za animirani film. Glasbeniki bodo animirana filma Timona Lederja (Mišja hiša in Podlasica) spremljali v živo. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Zavoda Dagiba. 

 

Na letošnjem festivalu bo dvainštirideset producentov pripravilo sto dvajset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več tisoč obiskovalcev. Odvijali se bodo na petintridesetih prizoriščih. 

 

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti. Kar nekaj od teh je bilo pripravljenih prav za festival. Poleg otvoritvene in zaključne predstave, ki smo ju že omenili, bodo premiero na Bobrih doživeli na primer film Moj oče klobasa, interaktivni koncert Um & Kuna Freestyle Show in literarni dogodek Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena. Prav tako so bile prav z mislijo na festival in njegovi temi zasnovane številne delavnice in vodstva po razstavah v knjižnicah MKL. 

 

Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tudi tokrat obogatile stvaritve gostov z drugih držav, tokrat iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske. V Plesnem Teatru Ljubljana bo moč videti interaktivno plesno-gledališko predstavo Ocean, ki prihaja z Dunaja (gostovanje je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana); tam si bo moč ogledati tudi hrvaško gibalno predstavo za dojenčke Ninabu (gostovanje so podprli številni hrvaški producenti). V Centru kulture Španski borci bo gostovala cirkuško-plesna predstava iz Madžarske Ramazuri (gostovanje je podprl Lisztov inštitut – Madžarski kulturni center Ljubljana). Po zaslugi Francoskega inštituta v Sloveniji pa si bomo lahko ogledali animirani film Hiša pravljic, ki bo prikazan v Slovenski kinoteki.

 

Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade si bo moč ogledati v Kinodvoru. V muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani bodo potekale številne delavnice in vodstva. 

 

Bobrov dnevnik

Poleg kataloga in programa  v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti in bo tudi letos dostopen zgolj na spletu, bo festival zopet spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon.

 

Pester nabor dodatne literature

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Dostopen bo na spletni strani festivala. 

 

Bobrove mlade oči

V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, bodo otroci iz dveh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) pripravili dva projekta, in sicer video o slovenskih ilustratorkah in ilustratorjih ter razstavo, ki bosta spremljala festival. Oba nastajata v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška (mentorica Lena Lekše) in oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič). 

 

Spremljevalni dogodki

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Nekaj se jih bo začelo že pred sobotno otvoritvijo festivala. 

 

V Galeriji Vodnikove domačije Šiška je že od 18. februarja na ogled razstava izvirnih ilustracij Anke Kočevar, na kateri bomo lahko spoznali tudi delo ilustratorke in proces nastanka razstave, prisluhnili zgodbam in s kovčkom zanimivih iger odpotovali v svet pripovedovanja in ilustracije. Odprtje razstave v okviru festivala Bobri bo v soboto, 26. marca, ob 11.00. 

 

Od 29. marca do 9. aprila bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke. Odprtje bo 29. marca, ob 17.00. 

 

Radijske pravljice in zvočni kolaži so nastali v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in Prvi ter s ŠKUC gledališčem, Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Ljubljana v okviru projekta B-AIR (rtvslo.si/B-AIR). Z zvočno instalacijo upravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, nastala pa je na pobudo Festivala Literature sveta Fabula (oblikovanje: prostoRož).

Medijsko sporočilo v pdf obliki, logotip, katalog in fotografije za medije so dostopni TUKAJ.

 

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani: www.bobri.si

 

Dodatne informacije

Tadeja Pungerčar
vodja programa in koordinacija
Bobri
Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje
Slovensko mladinsko gledališče
Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana
bobri@mladinsko-gl.si
+ 386 (0)31 507 088