Končal se je 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri


S premiero predstave Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana se je prejšnji četrtek, na kulturni praznik, v Centru urbane kulture Kino Šiška končal že 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Videli smo ugledališčenih šestnajst pesmi za otroke iz antologije Sončnica na rami (Mladinska knjiga Založba, 2017) in eno, ki je bila napisana na novo.

Dvorana Katedrala je bila zapolnjena do zadnjega kotička. Obiskovalci so predstavo po koncu nagradili z navdušenim aplavzom. Po njej jih je z odra najprej nagovorili bober Bor (animacija Maja Kunšič), nato pa še vodja Oddelka za kulturo MOL mag. Mateja Demšič in direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.

Po predstavi si je bilo mogoče v preddverju ogledati razstavo fotografij, katerih tema je poezija in ki so jih na delavnici pod mentorstvom fotografinje Urške Boljkovac ustvarili učenci OŠ Riharda Jakopiča. Razstavo je pospremila izdaja fotozina (knjižice v kateri so zbrane fotografije in pesmi otrok). Obiskovalci so se lahko posladkali s keksi v obliki črk, ki jih je prispevalo podjetje Kraš. V dvorani Komuna pa je potekala pesniška delavnica z mentoricami iz Združenje staršev in otrok Sezam in Javnega zavoda Mala ulica (Mateja Lukežič, Rada Kikelj Drašler, Aleša Pleško in Katja Poznič). Otroci in njihovi starši so se na njej podali v domišljijski svet poezije, oživljali so črke, jih uprizorili, izdelovali lutke in iskali rime. Material za delavnice so prispevala podjetja DS Smith, Mitol, Odeja in Gorenjska predilnica.

Na prireditvi je bil z nami tudi Kuža Pazi, maskota Zavarovalnice Triglav, glavne pokroviteljice Bobrov.

Letošnji festival, katerega osrednja tema je bila poezija, je obiskovalcem na raznolike načine predstavil slovenske pesnice in pesnike, pesmi in rime, jih spodbujal k branju, pisanju in igranju s poezijo. Program je bil znova zelo pester in raznolik. Prireditve so bile kljub slabemu vremenu zelo dobro obiskane in obiskovalci so jih odlično sprejeli. Osrednje gledališke, filmske, glasbene, plesne predstave so spremljali zanimivi pogovori in srečanja z ustvarjalci.

Na letošnjem festivalu je petinsedemdeset producentov izvedlo več kot sto šestdeset prireditev, ki se jih je udeležilo prek šestnajst tisoč obiskovalcev.

Bobri so se tudi letos pridružili mednarodnemu projektu Small size dnevi, v okviru katerega so se od 26. do 28. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

V okviru projekta Bobrove mlade oči so otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol festival spremljali kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt je nastal v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjama Urško Boljkovac in Kajo Brezočnik, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter Infodromom (mentorica Tina Antončič).

V sodelovanju z oddajo za otroke Studio Kriškraš in Infodromom – informativno oddajo za mlade v produkciji RTV Slovenija, Bobrovim dnevnikom in revijo za mlade Pil še vedno poteka natečaj poezije, ki otroke in mlade spodbuja k pisanju pesmi in verzov, pa tudi k temu, da svoje vtise o pesmih, s katerimi so se srečali na prireditvah in delavnicah v sklopu festivala, prelijejo v besede ali risbe.

Festival je bil tudi letos gostil predstavo iz tujine. V Moderni galeriji so obiskovalci lahko sodelovali na multimedijski interaktivni instalaciji Muzej plesa kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM, ki je v Ljubljano prišel iz Hrvaške.

Bobri so se znova potepali. V Domžalah je program potekal že tretje leto, in sicer v Kulturnem domu Franca Bernika, Mestnem kinu, Slamnikarskem muzeju in Galeriji Domžale. V Sežani, kjer so letos pripravili zelo obsežen program, pa so se dejavnosti odvijale v Kosovelovem domu, Kosovelovi spominski sobi in Kobilarni Lipica.

Ob deseti obletnici Bobrov je bila v prenovljenih prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih v vili na Komenskega 9 razstava plakatov, katalogov, risb in fotografij s preteklih festivalov.

Na Vodnikovi domačiji Šiška so organizatorji pretekli teden odprli Pesmovadnico, interaktivno razstavo o poeziji, ki vabi k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov, odkrivanju pesniškega jezika, urjenju v kovanju verzov ter k lastnemu pesniškemu ustvarjanju. Pesmovadnica bo v Galeriji Vodnikove domačije Šiška odprta vse do 15. marca.

Bobri se za leto dni poslavljajo, čeprav že snujejo zamisli za prihodnji festival. 

Več informacij in vtisov o dogajanju na 10. ljubljanskem festivalu kulturno-umetnostne vzgoje je na voljo na spletni strani www.bobri.si.

Fotografije z zaključne prireditve si lahko ogledate v galeriji.