BOBRI, 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 19. januarja do 8. februarja 2019

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; glavna pokroviteljica: Zavarovalnica Triglav

S predstavo Plesni stroj BUM BAM v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Centra urbane kulture Kino Šiška se je pretekli petek, na kulturni praznik,v Kinu Šiška sklenil že 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki je letos potekal v znamenju teme ples-gib-telo. Občinstvo so pred začetkom nagovorili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum in bober Bor (animacija Maja Kunšič). Obiskovalci so predstavo po koncu nagradili z lepim aplavzom.

Režirala jo je Tjaša Črnigoj, dramaturginja je bila Andreja Kopač, na odru pa so se zvrstili številni vrhunski slovenski profesionalni plesalci Anamaria Bagarić, Katja Kolarič, Tina Habun, Neža Blažič, Tina Valentan, Ivan Mijačević, Ana Pandur Predin & PK Flamenko, Maša Kagao Knez & Murat, Žigan Krajnčan & Gašper Kunšek aka Alien Express in Plesna šola Scena;v živo so jih spremljali glasbeniki Marko Brdnik, Robert Jukič in Gašper Peršl, povezovala sta jo Maja Kunšič (bober Bor) inDaniel Petković.

V preddverju dvorane Katedrala je bila na ogled razstava fotomobilov, ki so jih pod mentorstvom Urške Boljkovac ustvarili učenci OŠ Riharda Jakopiča, ki so bili del letošnje ekipe Bobrovih mladih oči. Projekt je nastal v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška, pri pripravi razstave sta sodelovali tudi Tanja Skale in Barbara Lapuh.

Številni obiskovalci so se v Centru urbane kulture Kino Šiška zadržali do poznega večera, saj so se otroci po prireditvi lahko zabavali na delavnicah, ki so jih pripravile mentorice iz združenja Sezam ter Javnega zavoda Mala ulica, ter plesali s plesalkama Evin Hadžialjević in Alenko Herman. Dogodek je finančno podprla Zavarovalnica Triglav.

Dan pred sklepno prireditvijo, 7. februarja ob 15. uri, je v preddverju velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana potekala okrogla miza z naslovom Kitchen Table (Kuhinjska miza), na kateri so se izbrani najstniki pogovarjali o predstavah, ki sosi jih ogledali na festivalu, in o sodobnih pristopih v gledališču in umetnosti, namenjenih mladim. Okrogla miza je bila del projekta Bobrove mlade oči inmednarodnega projekta T.E.E.N. (Theatre European Engagement Network – Evropska mreža za vključevanje v gledališče), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Za pedagoge v vrtcih in šolah in vse tiste, ki radi plešemo in se gibamo, so organizatorji skupaj s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagoginjami za trenutke, ko nam bo zmanjkalo idej ali pa bomo ravno iskali nove, pripravili knjižico Namig za gib Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba. Dostopna je na povezavi: http://www.bobri.si/namig-za-gib.html.

Bobri so se spet pridružili mednarodnemu projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, v okviru katerega so se od 25. do 27. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

Na letošnjem festivalu je triinsedemdeset producentov pripravilo sto šestdeset dogodkov, ki se jih je lahko udeležilo nekaj manj kot petnajst tisoč obiskovalcev. Prireditve so bile večinoma povezane z vodilno temo ples-gib-telo (s poudarkom na sodobni umetnosti). Prek različnih umetniških zvrsti so bili predstavljeni načini in možnosti za ustvarjalno izražanje z gibom oziroma s plesom, različne oblike nebesedne komunikacije in medsebojnega sodelovanja, v širšem pomenu pa tudi gibanje misli,besed, zvokov, slik, predmetov ...

Organizatorji so z obiskom in izvedbo festivala zelo zadovoljni. Obiskovalci so prireditve izredno lepo sprejeli in kljub številnim boleznim so bile dobro obiskane. Številni od njih si tudi v prihodnje želijo podobnega programa, ki bi vseboval veliko vsebin, povezanih s plesom in gibom. Letošnji festival je tako pokazal, da so obiskovalci, tako mlajši kakor starejši, željni novih, inovativnih, vsebin, tudi nebesednih, sodobnih in včasih nekoliko zahtevnejših.

Pretekla medijska sporočila s podatki o številu prireditev in obiskovalcev so na voljo na strani: http://www.bobri.si/mediji.html.

Hvala, ker nas spremljate.4.medijsko sporočilo 

Galerija fotografij zaključne prireditve 

Galerija fotografij Kitchen Table