BOBRI, 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. januarja do 8. februarja 2020

Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

S premiero predstave Nebo nad menoj se je končal 12. festival Bobri

S premiero predstave Nebo nad menoj v režiji Tina Grabnarja se je v soboto, 
8. februarja, na slovenski kulturni praznik, v do zadnjih kotičkov napolnjeni dvorani Katedrala v Centru urbane kulture Kino Šiška končal 12. festival Bobri. Uprizoritev je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Univerze v Ljubljani in Centra urbane kulture Kino Šiška. Občinstvo je predstavo pozdravilo z lepim aplavzom. Sledile so ji zvočne delavnice, ki so jih pripravile mentorice iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica
Potem ko so se posladkali z medenimi medvedki, so si obiskovalci v preddverju Katedrale lahko ogledati razstavo izdelkov otrok z Osnovne šole Riharda Jakopiča, ki so nastali na delavnicah pod mentorstvom fotografinje in grafične oblikovalke Kaje Brezočnik. Delavnice so potekale v okviru letošnjega projekta Bobrove mlade oči, pri katerem so sodelovali učenci različnih ljubljanskih osnovnih šol. 

Predstavo Nebo nad menoj je v okviru praznovanja svoje 100. obletnice podprla Univerza v Ljubljani. Do sodelovanja je prišlo zaradi želje, da bi okrepili stik med znanostjo in umetnostjo ter promovirali znanost tudi zunaj akademskih krogov. Pri nastajanju predstave sta sodelovali Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo.
Predstavo, ki prihaja na redni program Lutkovnega gledališča Ljubljana, si bo moč ogledati že med 18. in 21. februarjem. Natančen spored je objavljen na spletni strani LGL. 

Program festivala se je tokrat sukal okoli vprašanja, kako so povezane umetnost, tehnologija in znanost. Kako lahko druga na drugo vplivajo? Do kakšnih sprememb je zaradi razvoja tehnologije in znanosti prišlo v umetnosti? Razkrival je, kako so lahko znanstvena odkritja predstavljena v umetniških delih. Kako vse tehnologija in znanost premikata meje umetnosti, omogočata vpoglede v drugačne, globlje, sicer morda skrite svetove. Kako umetnost z novimi idejami, brezmejno domišljijo in ustvarjalnostjo vpliva na znanost. 

Na letošnjem festivalu je sedeminsedemdeset producentov pripravilo sto triinšestdeset dogodkov, ki se jih je lahko udeležilo več kot štirinajst tisoč obiskovalcev. Po prvih informacijah so bile prireditve kljub sezoni gripe zelo lepo obiskane. Izvedli smo jih večino, tako večje prireditve kakor tudi spremljevalne projekte, namenjene mladim (Bobrove mlade oči) ali odraslim (strokovno srečanje za starše s psihologinjo in urednico otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija Martino Peštaj), obiskovalci pa so temo zelo lepo sprejeli.

Organizatorji že snujemo program za 13. izdajo Bobrov, kaj bo tema takrat, pa naj zaenkrat ostane še skrivnost. 

Povezava do fotografij s sklepne prireditve: http://www.bobri.si/zakljucek-12.-bobrov-12-02-2020.html
5. medijsko sporočilo- Word dokument.