BOBRI, 13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. septembra do 2. oktobra 2021


Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

Končal se je 13. festival Bobri


V soboto, 2. oktobra, smo se po dveh tednih, kolikor je letos trajal program, poslovili od jesenskih Bobrov, in sicer
, kot je že tradicija, v Centru urbane kulture Kino Šiška

Pred samim začetkom spletne prireditve v dvorani Katedrala smo v njenem preddverju odprli razstavo, ki so jo skupaj s feministično umetnico Leo Culetti pripravili učenci osnovne šole Riharda Jakopiča. Na delavnicah so se spoznavali s sodobnimi kiparskimi principi in nato iz vsakdanjih ali zavrženih predmetov in tekstila izdelali vsak svojo masko, s katero so povedali lastno zgodbo. Tako so raziskovali, kdo so, kako se kažejo navzven in ali je ta odraz njihov »resnični jaz«

Sklepna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca, ki je sledila, je bila tokrat plesno obarvana, pripravili pa so jo člani Urbane scene Ljubljana. Z mladimi plesalkami in plesalci smo vstopili v časovni stroj in se podali na potovanje skozi čas in prostor plesnih kultur. Spoznavali smo različne urbane plesne kulture in plese, njihov čar, posebnosti in zanimivosti. Obiskovalci so predstavo spremljali z navdušenjem in na koncu nastopajoče nagradili z lepim aplavzom.Sledile so delavnice z mentorji Urbane scene Ljubljana, ki so se jih udeležili tako otroci kot njihovi starši, ki so prišli na zaključno slovesnost.

 

 

 

Tema letošnjega festivala – identiteta

Program festivala se je tokrat vrtel okoli posameznikove identitete. Preko kulturnih in ustvarjalnih vsebin smo raziskovali, kaj identiteta sploh pomeni. Spraševali smo se, kaj jo sestavlja, kako se gradi in kaj vse vpliva nanjo. 

 

Več kot 130 dogodkov in gostje iz tujine 

Na letošnjem festivalu je štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki so bili po večini izpeljani po načrtu in se jih je lahko na petintridesetih različnih prizoriščih udeležilo več tisoč obiskovalcev.

   

Program

Program je bil sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti – nekaterih pripravljenih prav za festival. V Kinodvoru sta bila na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa je doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož

 

Bobri prvič tudi v Cerknici

Program so tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, na področju kulturno-umetnostne vzgoje delujoči v Ljubljani in širše. Bobri so se odpravili tudi na potep, tokrat prvič v Cerknico. 

 

Gostovanji iz tujine

Program so tudi tudi tokrat obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana; predstavo Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Théâ iz Centra za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu, pa je delno podprl Francoski inštitut v Sloveniji. 

Bobrov zemljevid

Festival je letos spremljal Bobrov zemljevid, ki so ga pripravili v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon. Popeljal nas je na kulturno pustolovščino. Z njim smo pobliže spoznali organizacije, ki so letos sodelovale na Bobrih. 

 

Pester nabor dodatne literature

Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so spet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Dostopen je na spletni strani festivala. 

 

Spremljevalni dogodki

Program so tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki, od katerih nekateri še potekajo. 

Vse do14. oktobra bo tako na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi  zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke

Nastali so v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Anjo Štefan ter s Prešernovim gledališčem Kranj in v okviru projekta B-AIR (https://www.rtvslo.si/b-air). Z zvočno instalacijo upravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, nastala pa je letošnjega junija na pobudo Festivala Fabula (oblikovanje: prostoRož).

V sklopu festivala je nastal tudi raziskovalni projekt Valerie Wolf Gang Identiteta, ki je bil na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Nastal je v sodelovanju z ljubljanskimi otroki (OŠ Prežihov Voranc) in študenti Ljubljanske Univerze, finančno pa ga je podprla Univerza v Ljubljani. Umetnica je v njem raziskovala, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija. Razmišljala je o tem, kako nas tehnologija lahko razčloveči in kako je zmožna vizualno podobo posameznika generirati do te mere, da ji verjame in meje med virtualnostjo in realnostjo ne prepozna več. 

 

Organizatorji smo veseli, da smo lahko vse prireditve izpeljali, kot smo jih načrtovali, v živo, s številno otroško, mlado in odraslo publiko, ki je program spremljala z velikim zanimanjem, navdušenjem in hvaležnostjo. Hkrati pa že snujemo 14. izdajo festivala, ki je predvidena za pomlad 2022. 

 

 

Povezava do fotografij iz sklepne prireditve


Medijsko sporočilo v wordu.