BOBRI, 13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. septembra do 2. oktobra 2021


Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

Zaključek 13. festivala Bobri


Po dveh tednih, kolikor letos traja festival Bobri, se bomo v soboto, 2. oktobra, od jesenskih Bobrov poslovili, in sicer
, kot je že tradicija, v Centru urbane kulture Kino Šiška. Sklepna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. 

Vstopili bomo v časovni stroj in se podali na potovanje skozi čas in prostor plesnih kultur. Spoznali bomo junaka, ki že od mladih nog rad pleše, a ne ve, zakaj. To vprašanje ga popelje na pot po različnih svetovih urbanih plesnih kultur, kjer se uči in spoznava različne plese, njihov čar, posebnosti in zanimivosti.

Predstavi bodo sledile delavnice z mentorji Urbane scene Ljubljana.

 

Nekaj brezplačnih vstopnic je še na voljo.

Prav tako je na voljo še po nekaj brezplačnih vstopnic za zadnje festivalske dogodke 
in jih kulture in umetnosti željni obiskovalci lahko dvignejo v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5, eno uro pred začetkom posamezne prireditve pa na kraju, kjer ta poteka. 

Na delavnice in vodstva se je treba prej prijaviti na naslove, navedene v festivalskem katalogu in na spletu. 

 

Podatki o morebitnih preostalih prostih mestih so objavljeni na spletni strani ustanove, kjer bo prireditev potekala, ter na spletni in Facebookovi strani festivala Bobri (www.bobri.si in www.facebook.com/festivalbobri).

 

Tema letošnjega festivala – identiteta

 

Program festivala se tokrat vrti okoli posameznikove identitete. Preko kulturnih in ustvarjalnih vsebin raziskujemo, kaj identiteta sploh pomeni. Sprašujemo se, kaj jo sestavlja, kako se gradi in kaj vse vpliva nanjo. 

 

Več kot 130 dogodkov in gostje iz tujine 

 

Na letošnjem festivalu je štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki so bili v večini vsi izpeljani kot načrtovano in se jih je lahko na petintridesetih različnih prizoriščih udeležilo več tisoč obiskovalcev.

   

Spremljevalni dogodki, ki še potekajo

  

Dva spremljevalna dogodka bo moč obiskati tudi po uradnem koncu festivala. Do 14. oktobra bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke, še do nedelje, 26. septembra, pa je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava o raziskovalnem projektu Valerie Wolf Gang Identiteta. Nastal je v sodelovanju z ljubljanskimi otroki z OŠ Prežihov Voranc in študenti Univerze v Ljubljani; ta ga je tudi finančno podprla. Umetnica raziskuje, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija. Razmišlja o tem, kako nas tehnologija lahko razčloveči, kako je zmožna vizualno podobo posameznika generirati do te mere, da ji verjame in meje med virtualnostjo in realnostjo ne prepozna več. 

 

Pester nabor dodatne literature

Prav tako bo tudi po koncu festivala na spletni strani Bobrov dostopen obsežen seznam kakovostnih knjig, ki se tako ali drugače ukvarjajo z identiteto. Kot vsako leto so ga pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so spet Seznam bo tudi po koncu festivala dostopen na spletni strani.


Celoten program festivala si je moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si. 

PROGRAM

 

Medijsko sporočilo word dokumentFotografija zaključne prireditve Učenec plesnega modreca