Pisali smo kritike in recenzije

Učenci osnovne šole Valentina Vodnika (5. in 6. razred) so pod mentorstvom kritičarke, dramaturginje in novinarke Zale Dobovšek* pripravili nekaj recenzij in prispevkov o predstavah in filmih, ki so si jih ogledali pred 9. festivalom Bobri in med njim.

Tako kot lansko leto smo še pred ogledom prve predstave spoznali delo kritika in novinarja, dobili nekaj napotkov za pripravo na ogled, pisanje kritike in pripravo vprašanj ter izvedbo intervjuja.


Ogled predstave Emil in detektivi v Lutkovnem gledališču Ljubljana

Pred pričetkom festivala smo si v Lutkovnem gledališču Ljubljana ogledali gledališko predstavo Emil in detektivi. Doživeli smo pravo dogodivščino. Sami smo se pripeljali do Lutkovno gledališče Ljubljana, pregledali gledališki list in si ogledali predstavo. Po predstavi smo se pogovarjali z igralci, ki so nam zaupali nekaj skrivnosti o svojih vlogah in igralskem poklicu.


"Kdo že kaj ve o predstavi Emil in detektivi? Malo pobrskamo po gledališkem listu?" Otroci na poti na predstavo.
Foto: Tadeja Pungerčar


Pogovor z igralci Janom Bučarjem, Nikom Škrlecem in Nino Skrbinšek po predstavi Emil in detektivi (LGL).
Foto: Tadeja PungerčarUčenci osnovne šole Valentina Vodnika, ki sodelujejo pri projektu Bobrove mlade oči in del igralske ekipe predstave Emil in detektivi. Foto: Tadeja Pungerčar

Na naslednjem srečanju smo se o predstavi tudi temeljito pogovorili ter zapisali nekaj refleksij. Ogled predstave Emil in detektivi nas je popolnoma navdušil. Komaj smo čakali na festival in nove izkušnje.


Učenci navdušeno pripovedujejo o izkušnji ogleda predstave Emil in detektivi.
Foto: Tadeja Pungerčar


Emil in detektivi (dramska predstava, Lutkovno gledališče Ljubljana): zapisi o predstavi

Predstava Emil in detektivi mi je bila zelo všeč zaradi detektivske glasbe, dobre igre in napete zgodbe.  Bila je tudi poučna, saj nam je sporočila, da je treba skrbeti za svoje stvari. Dviganje in spuščanje zaves je bilo zabavno, prav tako počasni posnetki v predstavi. Zgodba se dogaja v hotelu, doma in zunaj. Konec je srečen, tat je odkrit. Po predstavi smo se pogovarjali z nekaterimi igralkami in igralci, ki so nam prijazno odgovarjali na vsa vprašanja. 

Anastasia Miladinović


Predstava Emil in detektivi je zelo poučna in zabavna. Dogaja se leta 1929. Emil je fant, ki ne mara nedeljskih oblek. Je zelo skrben. Ko gre na obisk k babici, mu na vlaku ukradejo denar. Ko ga poskuša dobiti nazaj, na železniški postaji sreča prijatelje, ki mu pri tem pomagajo.

Neja Stiplošek


Ta predstava je bila zelo zanimiva, hecna in zabavna. Vse je bilo v redu. Igralci so se vživeli v vloge. Zelo mi je bilo všeč. 

Nika Gorjanc


Predstava Emil in detektivi je zelo zanimiva predstava saj ima zelo dobre glasbene učinke, iznajdljive igralce ter zelo dobro zgodbo. V predstavi se premikata dva vagona, ki so ju uporabili še za gostilno, hotel, vlak in Emilov dom. To predstavo priporočam vsem gledalcem, starejšim od osem let.

Leon Kukrika


Predstava Emil in detektivi mi je bila zelo zabavna, smešna, zanimiva, pustolovska, malo strašna, razburljiva ter poučna. Imela je izvrstno glasbeno spremljavo, sceno in oder. Všeč mi je bilo, da igralci niso kazali straju in treme. Igralci so naredili nekaj manjših napakic, a so jih dobro zakrili tako, d so zelo iznajdljivo, mirno, brez strahu igrali naprej. Ta predstava je bila ultra, neverjetno, fantastično pripravljena in zato me je tudi navdušila. Priporoma jo vsem otrokom in mladostnikom, ker je res zabavna. 

Ismar Čatić

...

"Predstava Emil in detektivi je odlična! Zelo smo se zabavali!", so rekli učenci osnovne šole Valentina Vodnika po ogledu predstave. "Mi bi še!":).

Zapisi o predstavah in filmih 9. ljubljanskega festivala Bobri


Bili smo pripravljeni, počakati smo morali le še na pričetek 9. festivala Bobri.
Izmed vseh predstav, ki so bile del programa 9. Bobrov, smo si izbrali tiste, katerih teme, predstavitve oz. opisi so nas najbolj pritegnili. Nastali so zanimivi zapisi o gledaliških, plesnih, glasbenih in filmskih prireditvah. Kaj smo opazili, kakšno mnenje smo si ustvarili o obiskanih predstavah, delavnicah in filmih ter kakšna razmišljanja nam je videno vzbudilo lahko prieberete v naših kritiških zapisih.

Daj mi gib (plesna delavnica, Moderna galerija)

Predstava Daj mi gib je bila neverjetno super. Priznam, da nisem pričakoval, da bo tako zabavna. Zdelo se mi je odlično, ker je bila hkrati tudi delavnica, saj smo na njej plesali, peli in aktivno sodelovali. Zato mi je bila še zlasti všeč in je name naredila prav poseben vtis. Mislim, da jo bom zato ohranil v res lepem spominu. Bilo je veliko dobre glasbe. Igralca, ki sta nastopala, sta bila zelo prijazna do otrok in spoštljiva do staršev. Spoznali smo tudi osebo, ki skrbi za zvok in glasbo, pa še gospo, ki nas je slikala. Bilo je res zelo zanimivo in zabavno. Gledal sem že veliko predstav, a ta se mi je zdela prav posebna in daleč najboljša.

Ismar Čatić

            ...

The killer in me is the killer in you, my love (Morilec v meni je morilec v tebi, ljubezen moja, multimedijska predstava, Kino Šiška)

Predstava je bila zelo zanimiva, čeprav nisem dobro razumela videa v ozadju z igralci. Govorila je o resničnih težavah. Igralci so bil predani. Glasba je bila primerna. Po pogovoru z igralci smo šli še v zaodrje, kjer smo spoznali oblikovalca luči in njegovo delo. 

Lana Pavlina Podržaj


No, ta predstava pa je bila nekaj posebnega. Na začetku se mi je zdela sila zmedena in brez pomena, nato pa sem jo vse bolj razumel. Zgodba je za razumevanje precej zahtevna, zato bi mlajšim gledalcem ogled odsvetoval. Navdihnilo me je, kako so igralci iznajdljivo vsak odrski pripomoček večkrat uporabili na povsem drugačen način. Zgodba govori o hrvaških mladostnikih in njihovem doživljanju poletja. 

Nejc Grošelj

           ...

Vsi junaki zbrani (dramska predstava, Slovensko mladinsko gledališče)

Predstava se mi je zdela zelo zanimiva. Igralci so res dobro igrali, še posebej težko jim je bilo zaradi tega, ker so morali zraven izvajati še razne akrobacije. Glasba je bila v trenutkih ravno prava. Super pa se mi je zdelo tudi to, da sem videla, kako se igralci pripravljajo na predstavo.

Res sem bila vesela, ko sem lahko naredila intervju z igralcem Blažem Šefom. Povedal je kar veliko zanimivih reči, na primer: koliko časa je vadil, kolikokrat so to predstavo že odigrali …

Lana Pavlina Podržaj

           ...

Novi mulc (film, Kinodvor)

Film Novi mulc je bil super. Prikazoval je odraščanje otrok. Imel je zanimivo in poučno vsebino, veliko smešnih prizorov, a tudi žalostnih. Igralci so se dobro vživeli v svoje vloge. Vsak je bil zanimiv na svoj način. Drugače pa so mi bili pri filmu najbolj všeč smešni prizori in glasba, ki se je zelo dobro ujemala z vsebino. Slaba stvar pri filmu pa je bil po mojem mnenju konec. Zdel se mi je malo preveč žalosten. Ampak to še vedno ni moglo pokvariti odličnega filma.

Ismar Čatić


Ta film mi je bil sicer všeč, vendar si ne morem pomagati, da ga ne bi vrgel v isti koš z vsemi drugimi filmi, v katerih se nek otrok prilagaja na novo okolje. Ta kritika ne meri na izvedbo filma, ki mi je bila zelo všeč, ampak na okvirno zgodbo. Na nek način se mi zdi, da si tako izrabljene ideje za okvirno zgodbo izberejo le nenavdihnjeni režiserji. Drugače pa mi je bil film všeč, od igranja, do pristnih prostorov snemanja.

Nejc Grošelj

           ...

Bučko (film, Kinodvor)

Film Bučko se mi je zdel lep, vendar tudi žalosten, saj govori o otrocih, ki so ostali brez staršev. Bučko je bil ob prihodu v sirotišnico žalosten, saj so se posmehovali njegovemu imenu, ko je spoznal deklico Kamilico in se vanjo zaljubil, pa se je vse spremenilo, postal je srečnejši. Film ima lep konec, saj Bučko in Kamilica dobita novo družino. Posvoji ju policist, ki je Bučka pripeljal v sirotišnico. 

Anastasia Miladinović

           ...

Pojdi z mano (film, Kinodvor)

Film Pojdi z mano je bil precej strašljiv. Zaradi dobre igre smo gledalci lahko res začutili film. Glasba je bila primerna. Maska je bila prepričljiva, še posebno pri gospe s kmetije, njene poškodbe so izgledale zelo resnične. Tudi zanimivega pogovora z igralci, ki je sledil filmu, sem se zelo razveselila.

Lana Pavlina Podržaj


Film Pojdi z mano je odličen. Malo je bil strašljiv, ampak zeloooooo napet. Všeč mi je bilo, ker so ga snemali v naravi in ker so bili liki zelo izvirni. KOMAJ ČAKAM NADALJEVANJE!!!!! Ob nekaterih trenutkih te nenadoma kar vrže nazaj na sedež! Igralci so se vživeli v vlogo danega lika in izvrstno igrali od začetka do konca. Film nujno pojdite pogledat. Po svoji izkušnji ga priporočam.  

Mia Grčman*Zala Dobovšek je gledališka kritičarka, dramaturginja in publicistka. Deluje tudi kot gledališka kritičarka in praktična dramaturginja. Vpisana je na doktorski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je tudi asistentka za področje dramaturgije in scenskih umetnosti. Zadnja leta vodi delavnice in šole kritike, v katerih sodelujejo tako mladi kot odrasli, ki bi se radi izurili v pisanju kritik in refleksij.