Pogled na prireditve na Bobrih
skozi kritiške oči

Učenci osnovne šole Majde Vrhovnik (6.–9. razred) so pod mentorstvom dramaturginje in kritičarke Zale Dobovšek, ki z Bobri sodeluje že tretje leto, pripravili recenzije in prispevke o predstavah, ki so si jih ogledali na 10. festivalu Bobri in pred njim. Pred pričetkom festivala so se nekajkrat srečali z Zalo in programsko vodjo festivala Tadejo Pungerčar, ki sta jim dali napotke za ogled predstav, pripravo kritik in novinarskih prispevkov ter vprašanj za intervjuje z umetniki. 

V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si ogledali predstavo Tajno društvo PGC – sledil ji je pogovor z igralcema Janom Bučarjem in Rokom Kunaverjem, ki sta nam razkrila nekaj zanimivosti o igralskem poklicu – ter predstavo Naj gre vse v π ali kako sem se naučil 3141 decimalk v Cankarjevem domu.Pogovor z igralcema Janom Bučarjem in Rokom Kunaverjem po ogledu predstave. Foto: Tadeja Pungerčar

Zapisi o predstavi Tajno društvo PGC (Lutkovno gledališče Ljubljana)

Predstava me je presenetila, vendar v dobrem smislu. V njej je nastopalo veliko likov z različnimi značaji, nekateri igralci so v predstavi odigrali celo dva lika, kar se je precej dobro izšlo. Še posebej me je navdušil lik gospe direktorice, saj se je igralka vanj res dobro vživela. Malo manj me je prepričal lik babice.
Ilana Pšeničny, 8. r.

Scena se mi je zdela izvrstna, saj je dopuščala veliko domišljije pri oblikovanju prostorov. Zanimivo je bilo tudi, kako so le iz nekaj objektov sestavili oz. oblikovali več bolj ali manj različnih prizorišč. Glasba je bila energična in zelo primerna, ker je bila taka (polna energije) tudi predstava. Krajši plesni vložek pa se mi je zdel prijetna popestritev in pika na i celoti.
Eva Vrhovšek, 9. r.

Zelo pa sta mi bila všeč tudi besedilo in zgodba, ker nista bila čisto enaka kot v knjigi, temveč le še bolj zabavna in zanimiva. Upam, da bo na spored prišlo še veliko takih predstav.
Katarina Adam, 6. r.

Predstava je bila zelo drugačna od knjige. To mi je bilo všeč.
Ana Katarina Medvešček, 6. r.

Zapis o predstavi Naj gre vse v π ali kako sem se naučil 3141 decimalk (Cankarjev dom) 

Uprizoritev se mi je zdela zabavna in poučna, vendar me predstave, v katerih nastopa ena sama oseba, na splošno ne zanimajo zares. Igralec je uporabljal veliko zabavnih izrazov in gledalcem predstavil eno od možnosti, kako si bolje zapomniti spisek številk. Igralec je znal zelo dobro oponašati različne osebe z različnimi karakterji in nas je s svojo interpretacijo teh oseb res prepričal.
Nomi Zaviršek, 9. r.


Zapisi o predstavah in filmih 10. festivala Bobri

Pred pričetkom 10. festivala Bobri smo se zopet dobili, polistali po katalogu in si izbrali tiste predstave, ki so nas najbolj pritegnile. Po ogledu so nastali zanimivi zapisi o gledaliških, plesnih, glasbenih in filmskih prireditvah, ki jih želimo deliti z vami.

Močeradek gre čez cesto (Lutkovno gledališče Ljubljana)

Predstava je namenjena gledalcem, starejšim od treh let, a ne samo otrokom. Zanimiva je tako za mladostnike kot tudi za odrasle. Zgodba je poučna in izhaja iz modrosti vsakdanjega življenja. Govori o majhnih stvareh, drobnih, komaj zazanavnih bitjih, ki jih odrasli po navadi sploh ne opazijo kot na primer močeradka, ki prečka cesto.
Vitan Furlan Sketelj, 8. r.

Romeo in Julija (Cankarjev dom)

Navdušilo me je predvsem sožitje med takratnim časom in sedanjostjo. Kombinacija starinskega govora, ki ga je v zgodbi uporabil Shakespeare, in slenga današnjih mladostnikov je odlično dopolnjevala renesančno dogajanje na odru, v katero so bili vpleteni sodobna glasba, interesi mladih ter nekaj elektronske tehnike.
Nomi Zaviršek, 9. r.

Romeo in Julija (Cankarjev dom)

Začetek ni vsa predstava 

Ko sem vstopila v Štihovo dvorano Cankarjevega doma, ki se mi, mimogrede, zdi zelo primerna za to predstavo, sem najprej zaslišala pesem Happy pevca Pharrella Williamsa. Po tem sem predvidevala, da bo predstava zelo sodobna – tako glede na jezik kot na samo igro in pripomočke, ki jih bodo uporabljali. In res je bilo tako. Jezik je bil večinoma sodoben, vendar so neprestano »skakali« na izvirnik in spet nazaj v sleng.
Eva Vrhovšek, 9. r.

Rdeči pes modri (Kinodvor)

Film je bil super. Ko sem v katalogu za Bobre 2018 prebrala napovednik, si nisem mislila, da bo tako zanimiv. V njem je bilo veliko hecnih trenutkov. Najbolj simpatična sta mi bila pes in dedek. Dedek mi je bil všeč zaradi svojih odgovorov, ki so te hitro nasmejali.
Katarina Adam, 6. r.
*Zala Dobovšek je gledališka kritičarka, dramaturginja in publicistka. Vpisana je na doktorski študij na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je tudi asistentka za področje dramaturgije in scenskih umetnosti. Zadnja leta vodi različne delavnice in kritiške seminarje, v katerih sodelujejo tako osnovnošolci kot študenti, ki bi se radi izurili v pisanju kritik in refleksij.