Bobrove mlade oči na 8. festivalu Bobri

Na 8. festivalu Bobri smo prvič izvedli projekt Bobrove mlade oči. K sodelovanju so Bobri povabili učence gledališkega kluba osnovne šole Poljane, ki so se z veseljem odzvali našemu povabilu.


Že pred začetkom festivala so se zainteresirani učenci nekajkrat sestali z dramaturginjo in gledališko kritičarko Zalo Dobovšek, ki jih je vpeljala v veščino pisanja gledaliških kritik in intervjujev. Razkrila jim je tudi marsikatero teatrsko skrivnost, ki je še niso poznali.Kako napišemo gledališko kritiko oziroma naredimo intervju, nam je razkrila Zala Dobovšek.
Foto: Tadeja Pungerčar


Po nekaj tednih pa je steklo zares. Že izbor predstav, o katerih naj bi pisali, ni bil lahek, saj je festival od najrazličnejših gledaliških, plesnih in glasbenih dogodkov kar pokal po šivih. Pa jim je le uspelo. Prejeli so vstopnice, ki so jim omogočile prost vstop na izbrane prireditve, posebne priponke, ki so označevale, da so del festivalske ekipe, gradiva o festivalu in nekaj napotkov.

Bližal se je čas festivala Bobri, na katerem so si učenci ogledali predstave po lastni izbiri, o njih napisali kritike, se pogovarjali z umetniki, se preizkusili v različnih gledaliških poklicih in pokukali v zaodrja gledališč. Z Zalo so se temeljito pogovorili tudi o tem, kako se pripravimo na intervju oziroma na pogovor z umetniki.Tara, Loti, Matic in Tanja so se pogovarjali z Jernejem Kuntnerjem.
Foto: Sima Bučar in Erik Contreras

Kaj vse so napisali, posneli in videli, lahko preberet v razdelkih kritike, reportaže in intervjuji.

Nekaj tednov po koncu festivala smo se udeleženci projekta Bobrove mlade oči znova srečali in si izmenjali mnenja in vtise o sodelovanju in izkušnjah. Ugotovili smo, da nismo vedeli, da je gledališče lahko tako zabavno, polno presenečenj, ustvarjalnosti, domišljije, da nam ponuja vstop v neznane svetove.


Ekipa Bobrove mlade oči si je takole izmenjala izkušnje, ki jih je nabrala na letošnjem festivalu Bobri.
Foto: Tadeja Pungerčar


*

V svet gledališča so pokukali učenci Ana Azinović, Kaja Benet, Sara Ana Bogataj Dolinšek, Sima Bučar, Loti Burazer, Tanja Dobravc, Matic Jerman, Miha Kogoj, Ajda Križaj, Vanesa Krupić, Arjana Maja Rener Sitar, Blažka Šifrar, Tara Tomšič in Neža Vadnjal.

Nosilec projekta: Slovensko mladinsko gledališče

Za pomoč pri izvedbi projekta se zahvaljujemo Slovenskemu mladinskemu gledališču, Lutkovnemu gledališču Ljubljana, Kulturnemu centru Španski borci in drugim


Ekipa Bobrovih mladih oči z mentorico Zalo Dobovšek in učiteljico Andrejo Dvornik.
Foto: Tadeja Pungerčar