BOBROVE MLADE OČI


Projekt Bobrove mlade oči bo potekal tudi v sklopu 14. Bobrov. Z njim mladim prek prakse odpiramo vrata v svet umetnosti, jim ponujamo možnosti za srečanje z umetniki, urjenje v novih veščinah in pridobivanje novih izkušenj.

Učenci osnovne šole Trnovo bodo pod mentorstvom umetnice Lene Lekše spoznali načela ustvarjanja sodobne umetnosti in s pomočjo preprostega računalniškega programa pripovedovali kolektivne zgodbe s pomočjo enostavnega računalniškega programa. Izhodišče bo pripovedovanje, ki bo prejemniku omogočilo izbiro med različnimi možnostmi nadaljevanja zgodbe. Delavnica bo namesto knjižnega formata za pripovedovanje izkoristila text-based computer games (računalniške igre, ki temeljijo na besedilih), v katerih igralec/bralec s svojimi odločitvami in izbirami interaktivno »napiše« končno zgodbo. Učenci bodo s pomočjo kolektivnega pripovedovanja ustvarili zgodbo z različnimi možnimi izidi in jo opremili tudi z risbami in animacijami (gifi), ki jo bodo ilustrirale. Pri pretvarjanju zgodbe v računalniški medij jim bo pomagal programer; nastala bo igra s preprostim uporabniškim vmesnikom. Končni izdelek bo skupaj s skicami in ostalim delovnim materialom na ogled in v preizkus na voljo na razstavi v Kinu Šiška.

Učenci osnovne šole Prežihovega Voranca bodo v sklopu festivala ponovno sodelovali tako, da bodo pod mentorstvom učitelja Andreja Koritnika pripravili prispevek o slovenskih ilustratorjih. Obiskali jih bodo v njihovih ateljejih, jih spremljali med ustvarjanjem in jim zastavili nekaj vprašanj. Njihov prispevek bo objavljen v informativni oddaji za otroke v produkciji RTV Slovenija Infodrom in na njeni spletni strani.