BOBRI, 13. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 18. septembra do 2. oktobra 2021


Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent Kinodvor; s podporo Univerze v Ljubljani

Odprtje 13. festivala Bobri

V soboto, 
18. septembra, smo v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom Dobr-bobr Katalena v izvedbi skupine Katalena in gostje violinistke Jelene Ždrale odprli 13. festival Bobri. Pester repertoar živahnih, igrivih in poskočnih napevov za najmlajše je številnim obiskovalcem popestril sončno sobotno popoldne.

Koncertu je na dvorišču Slovenskega mladinskega gledališča sledila pogostitev; bobrovo torto sta razrezala Tadeja Pungerčar, programska vodja in koordinatorica festivala, in Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča. Potekale so tudi različne ustvarjalne delavnice za otroke, ki so jih vodile mentorice iz Javnega zavoda Mala ulica. 

Obiskovalci smo v skupnem ustvarjalnem popoldnevu dokazali, kako živo je zanimanje za kulturo in da smo  je žejni tako otroci kot odrasli.

Nekaj brezplačnih vstopnic je še na voljo

Brezplačne vstopice za številne dogodke so še na voljo
 in jih kulture in umetnosti željni obiskovalci lahko dvignejo vProdajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5, eno uro pred začetkom posamezne prireditve pa na kraju, kjer poteka. 

Na delavnice in vodstva se je treba prej prijaviti na naslove, navedene v festivalskem katalogu in na spletu. 

 

Podatki o morebitnih preostalih prostih mestih bodo objavljeni na spletni strani ustanove, kjer bo prireditev potekala, ter na spletni in Facebookovi strani festivala Bobri (www.bobri.si in www.facebook.com/festivalbobri).

 

 

Tema letošnjega festivala – identiteta

 

Program festivala se bo tokrat vrtel okoli posameznikove identitete. Preko kulturnih in ustvarjalnih vsebin bomo raziskovali, kaj identiteta sploh pomeni. Spraševali se bomo, kaj jo sestavlja, kako se gradi in kaj vse vpliva nanjo. 

 

Več kot 130 dogodkov in gostje iz tujine 

 

Na letošnjem festivalu bo štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kakor devet tisoč petsto obiskovalcev. Odvijali se bodo na petintridesetih prizoriščih.

 

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti – nekaterih pripravljenih prav za festival. V Kinodvoru bosta na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož

 

Program bodo tudi tokrat obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana; predstavo Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Théâ iz Centera za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu, pa je podprl Francoski inštitut v Sloveniji. 

 

Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice, ki bodo tako ali drugače povezane z osrednjo temo festivala. 

 

 

Pester nabor dodatne literature

 

Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so spet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki se tako ali drugače ukvarjajo z identiteto. Dostopen je na spletni strani festivala. 

 

Bobrove mlade oči

 

V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, bodo otroci iz dveh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) sodelovali na nekaterih prireditvah in festival spremljali tudi kot ustvarjalci, novinarji, snemalci reportaž, fotografi itd. Projekt nastaja v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška (mentorica Lea Culetto) in oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič).

 

 

Spremljevalni dogodki

 

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki.

 

Do 14. oktobra bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke, še do nedelje, 26. septembra, pa je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled razstava o raziskovalnem projektu Valerie Wolf Gang Identiteta. Nastal je v sodelovanju z ljubljanskimi otroki z OŠ Prežihov Voranc in študenti Univerze v Ljubljani; ta ga je tudi finančno podprla. Umetnica raziskuje, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija. Razmišlja o tem, kako nas tehnologija lahko razčloveči, kako je zmožna vizualno podobo posameznika generirati do te mere, da ji verjame in meje med virtualnostjo in realnostjo ne prepozna več. 

 

Dodatne informacije

 

Tadeja Pungerčar
vodja programa in koordinacija
Bobri
Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje
Slovensko mladinsko gledališče
Vilharjeva 11, 1000 Ljubljana
bobri@mladinsko-gl.si
00 386 (0)31 507 088

 


Celoten program festivala si je moč ogledati na spletni strani: www.bobri.si. 

PROGRAM

Napovednik festivala

Bobrov dnevnik

Galerija fotografij iz odprtja festivala

Word dokument s sporočilom za medije