BOBRI, 10. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 20. januarja do 8. februarja 2018 


Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; glavni pokrovitelj: Zavarovalnica Triglav


V soboto, 20. januarja, se je v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom Sonce in sončice po vsem svetu v produkciji Zavoda Sploh pričel 10. jubilejni ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.  Koncert je bil posvečen poeziji Toneta Pavčka. Pred leti se je Tomaž Grom z Zavodom Sploh v projektu odločil v glasbo preliti zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov, k izvirnosti predstave pa so zagotovo dodatno pripomogli prav zanjo nastali prevodi v tuje jezike, ki smo jih slišali v izvedbi slovenskih in tujih umetnikov. Koncertu je v spodnji dvorani Mladinskega sledila delavnica Ptički v gnezdu z mentoricami iz združenja Seznam in Družinskega centra Mala ulica.


Večino vstopnic so organizatorji podelili 13. januarja, nekaj jih je še preostalo, seznam prireditev za katere so vstopnice še na voljo je objavljen na spletni stani festivala: www.bobri.si, prav tako je preostalo še nekaj mest na delavnicah. O prostih mestih se posamezniki lahko pozanimajo pri kontaktih, ki so navedeni v katalogu.


V Ljubljani bodo lahko obiskovalci vse do kulturnega praznika 8. februarja na več kot štiridesetih prizoriščih obiskali sto štiriinšestdeset dogodkov, ki jih bo pripravilo več kot sedemdeset različnih producentov s področja kulture za otroke in mlade. Dogodki bodo tako ali drugače povezani s poezijo, letošnjo rdečo nitjo festivala, ki jo bodo producenti obiskovalcem skušali približati igrivo in zabavno. V svet poezije bomo vstopali preko različnih glasbenih, gledaliških, knjižnih in filmskih prireditev, z njo se bomo poigrali na številnih delavnicah, kjer bomo iskali rime in kovali verze ... Spoznavali bomo slovenske pesnike, tako tiste, ki jih ni več med nami, a so pomembno zaznamovali področje pesništva za otroke, kot te, ki nas s svojim pisanjem in nastopi razveseljujejo še danes.


Verzom številnih slovenskih pesnikov bomo lahko prisluhnili tudi na sklepnem dogodku festivala, ki bo na slovenski kulturni praznik v Centru urbane kulture Kino Šiška. V gledališko glasbeni predstavi Sončnica na Luni v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo ustvarjalci uprizarjali pesmi, ki razpirajo otroške čustvene svetove in spregovorijo o občutkih – o notranjih vihrah ljubezni, strahu, poguma, upora, nesreče, prijateljstva, žalovanja in veselja. Ustvarjalci so navdih našli v antologiji slovenske otroške poezije Sončnica na rami, ki je pred kratkim doživela že četrto izdajo. Program 10. festivala sestavljajo še številne druge prireditve, ki se tako ali drugače dotikajo poezije.


Glasbene predstave Pasja procesija v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, Svet je kakor ringaraja zavoda Zlata ptica, Enci benci Katalenci v produkciji glasbene skupine Katalena, Čuk na palici v produkciji zavoda KUD Ljud, Pedenjped in Pedenjsvet v produkciji Glasbene matice in Pionirskega doma, gledališke predstave Močeradek gre čez cesto v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Diči diča gledališča Fru-fru, plesna predstava Hud pesjan v produkciji zavoda EN-KNAP, literarno-gledališka predstava Pesmi iz rimogojnice v produkciji Rozinteatra in druge. Na Vodnikovi domačiji Šiška, hiši branja, pisanja in pripovedovanja, bodo pripravili pester program, posvečen poeziji. Med njihovimi Nedelcami, programom za najmlajše, bodo prireditve Pesnik na obisku: Peter Svetina, Deček in oblak in Pika, slika, pravljica: Trije pesniki iščejo navdih. 3. februarja, ob rojstnem dnevu Valentina Vodnika, bodo pripravili Vodnikove besede. Na isti dan bo tudi odprtje Pesmovadnice, interaktivne razstave o poeziji, ki bo vabila k raziskovanju, branju in poslušanju pesmi slovenskih in tujih pesnic in pesnikov, odkrivanju pesniškega jezika, urjenju v kovanju verzov ter k lastnemu pesniškemu ustvarjanju.


V osrednji mestni knjigarni Konzorcij bo z Blažem Celarcem nastopila Anja Štefan in s pripovedovanjem ob glasbeni spremljavi predstavila svojo najnovejšo knjigo Drobtine iz mišje doline. Številnim slovenskim pesnikom, na primer Milanu Deklevi, Borisu A. Novaku, Juretu Jakobu, Bini Štampe Žmavc, Saši Pavček, Tjaši Koprivec in drugim, bomo lahko prisluhnili tudi v Knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana.


Tudi filmski program bo zopet zelo raznolik, letos ponuja še več filmov kot pretekla leta. Na Bobrih bo kar nekaj kratkih animiranih filmov za najmlajše, med drugimi Lisička in druge zgodbe ter Koyaa in nagajivi predmeti, ki sta del programa Prvič v kino. Na programu bodo še animirani filmi Martin Krpan in drugi junaki, Deček in svet, Pesem morja ter Bučko. Omeniti je treba tudi filme priznanega vizualnega umetnika Andreja Zdraviča Air Trio, Breat, Heartbeat ter kinotečna Kokoš z zlatimi jajci in Potovanje na Luno. Na programu bo tudi nekaj novih filmov. Fergi: Zabava na podeželju bo na Bobrih doživel premiero, Fant z oblaki pa predpremiero.


Številne ustanove bodo pripravile likovne, literarne, zgodovinske, tehnične, stripovske, glasbene in ostale delavnice, ki bodo na različne načine vključevale poezijo. Že tradicionalno se bodo odvijale v Mestni knjižnici Ljubljana in njenih območnih enotah, Mestnem muzeju, Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih, na Ljubljanskem gradu, v Slovenskem gledališkem inštitutu, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Škuc, Etnografskem muzeju, RogLabu, Laboratoriju RAMPA, Narodnem muzeju, Galeriji Fotografija, Dobri Vagi, Muzeju novejše zgodovine, Studiu tipoRensansa in Galeriji Kresija. Omenjenim se pridružuje še Gala hala.


V Domžalah, kjer se program odvija že tretje leto, bo ta potekal v Kulturnem domu Franca Bernika, Mestnem kinu, Slamnikarskem muzeju in Galeriji Domžale. V Sežani, ki je letos pripravila zelo obsežen program, pa bodo aktivnosti potekale v Kosovelovem domu, Kosovelovi spominski sobi in Kobilarni Lipica.


V Kinodvoru so tudi tokrat pripravili delovni zvezek Bobrov dnevnik, s pomočjo katerega bomo potovali skozi različne festivalske prireditve, se igrali s poezijo in vanj beležili vtise.


V sodelovanju z oddajo za otroke Studio Kriškraš in Infodromom – informativno oddajo za mlade v produkciji RTV Slovenija, Bobrovim dnevnikom in revijo za mlade Pil poteka tudi bobrov natečaj poezije, ki otroke in mlade spodbuja k pisanju lastnih pesmi in verzov, pa tudi k temu, da svoje vtise o pesmih, s katerimi so se srečali na prireditvah in delavnicah v sklopu festivala, prelijejo v opise ali risbe.


Že tretje leto bo potekal projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega bodo otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol na festival spremljali kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt nastaja v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjama Urško Boljkovac in Kajo Brezočnik, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter Infodromom (mentorica Tina Antončič).


Bobri se zopet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 26. do 28. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.


Z nekaj predstavami sodelujemo tudi s spletno platformo Zlata paličica in projektu Predstava pod drobnogledom, ki obisk gledališča ustvarjalno integrira v pouk ter otroke in mladino pripravi na ogled predstave. Tako platforma kot program sta del projekta Gleda(l)išče, katerega nosilec in izvajalec je Slovenski gledališki inštitut. Predstave, uvrščene na omenjeno platformo, so v katalogu posebej označene.


V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig s poezijo za otroke in mladino, številne med njimi so nosilke znaka zlata hruška.


Tudi na letošnjem festivalu gostimo predstavo in umetnike iz tujine. V Moderni galeriji bodo obiskovalci lahko sodelovali na multimedijski interaktivni instalaciji Muzej plesa kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM, ki v Ljubljano prihaja iz Hrvaške.


Ob deseti obletnici v prenovljenih prostorih Pionirskega doma – Centra za kulturo mladih v vili na Komenskega 9 razstava plakatov, katalogov, risb ter fotografij s preteklih festivalov. Razstava bo na ogled vse do konca festivala.


Tudi tokratna izdaja festivala prinaša številne zanimive – tako že uveljavljene kakor nove – dejavnosti in projekte, pri katerih se otroci in mladi preizkusijo kot soudeleženci, poučna in zabavna gradiva ter srečanja s številnimi ustanovami, ki delujejo na področju kulture in skrbijo za navzočnost umetnosti, domišljije in dobre volje v naših življenjih.


Na tej povezavi si lahko ogledate napovednik, ki je nastal ob 10. obletnici Bobrov.


Pester program festivala in vsi obfestivalski dogodki so objavljeni na spletni strani www.bobri.si.Bobrov dnevnik 2018 (pdf)

Medijsko sporočilo v Wordovem dokumentu
Izbor fotografij


S klikom na fotografijo, se vam ta odpre v boljši ločljivosti, primerni za tisk.