BOBRI, 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje

Od 19. januarja do 8. februarja 2019
Prirediteljica festivala: Mestna občina Ljubljana; izvršni producent: Slovensko mladinsko gledališče; koproducent: Kinodvor; glavni pokrovitelj: Zavarovalnica Triglav

V soboto, 19. januarja, se je v Slovenskem mladinskem gledališču s premiero predstave o malem modrem osliču Ariolu (Slovensko mladinsko gledališče, režija Matjaž Pograjc), junaku istoimenskega stripa za otroke Emmanuela Guiberta in Marca Boutavanta, pričel 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Predstavi so v spodnji dvorani Mladinskega sledile ustvarjalne in plesne delavnice (vodile so jih mentorice iz Javnega zavoda Mala ulica, združenja Sezam ter plesalki Tini Rozman in Mojca Špik) in bobrov plesni žur v živalskih maskah.

Večino brezplačnih vstopnic so organizatorji razdelili 12. januarja, nekaj pa jih je še ostalo, predvsem tistih za prireditve, namenjene najstnikom (Nogabuta, Širom, Sreda ob petih). Seznam prireditev, za katere so vstopnice še na voljo, je objavljen na spletni strani festivala: www.bobri.si. Prav tako je ostalo prostih še nekaj mest na delavnicah. O njih se posamezniki lahko pozanimajo pri kontaktnih osebah, ki so navedene v katalogu.

Festival, ki ga tokrat zaznamuje tema ples-gib-telo (s poudarkom na sodobni umetnosti), tako da so številni dogodki tako ali drugače povezani z njo, bo potekal vse do kulturnega praznika, 8. februarja.

Plesno obarvana bo tudi sklepna prireditev Bobrov, ki bo, kot je že tradicija, potekala v Centru urbane kulture Kino Šiška. Na prireditvi z naslovom Plesni stroj BUM BAM (Slovensko mladinsko gledališče, Center urbane kulture Kino Šiška) v režiji Tjaše Črnigoj se bodo na odru zvrstili številni vrhunski slovenski profesionalni plesalci, ki bodo ob živi glasbi predstavili različne plesne sloge. Pri plesnih točkah se jim bo pridružilo tudi občinstvo. Prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo, tako kot otvoritvene, skupaj z mentoricami iz združenja Sezam ter Javnega zavoda Mala ulica pripravile mlade slovenske plesalke. Dogodek je finančno podprla Zavarovalnica Triglav.

Na letošnjem festivalu je triinsedemdeset producentov pripravilo sto šestinšestdeset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot petnajst tisoč obiskovalcev.

Poleg obširnega kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, festival zopet spremlja delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki so ga pripravili v Kinodvoru – program Kinobalon. Knjižica, ki jo brezplačno prejmejo vsi obiskovalci festivala Bobri, je letos še posebej igriva. Otroci skupaj z bobrom Borom obiskujejo dogodke na festivalu in z njim plešejo, se gibajo, ugibajo, opazujejo in raziskujejo. Prek igre spoznavajo svoje telo in njegove gibalne zmožnosti, pa tudi predstave, ustvarjalce in kulturne ustanove.

Povezava do on-line različice Bobrovega dnevnika: http://www.bobri.si/bobrov-dnevnik.html.

Že četrto leto poteka projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega otroci iz treh ljubljanskih osnovnih šol festival spremljajo kot pisci kritik, novinarskih prispevkov, snemalci reportaž, fotografi in sodelujoči na prireditvah. Projekt nastaja v sodelovanju s kritičarko, dramaturginjo in novinarko Zalo Dobovšek, fotografinjo Urško Boljkovac, Centrom urbane kulture Kino Šiška ter oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič).

Novost v projektu Bobrove mlade oči bo mednarodna okrogla miza z naslovom Kitchen Table (Kuhinjska miza), na kateri se bodo najstniki pogovarjali o predstavah, ki so

si jih ogledali na festivalu, in o sodobnih pristopih v gledališču in umetnosti, namenjenih mladim. Prireditev bo potekala 7. februarja ob 15. uri, in sicer v preddverju velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, odprta bo za javnost. Okrogla miza bo del mednarodnega projekta T.E.E.N. (Theatre European Engagement Network – Evropska mreža za vključevanje v gledališče), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa.

Bobri se zopet pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi – Malčki v gledališču, v okviru katerega se bodo od 25. do 27. januarja po vsem svetu zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim.

V Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, so zopet pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig na temo festivala.

Za pedagoge po vrtcih in šolah in vse tiste, ki radi plešemo in se gibamo, so organizatorji skupaj s priznanimi slovenskimi plesnimi pedagoginjami za trenutke, ko nam bo zmanjkalo idej ali pa bomo ravno iskali nove, pripravili knjižico Namig za gib Zbirka predlogov za delavnice ustvarjalnega giba. Knjižica bo dostopna na spletni strani festivala www.bobri.si, kjer je objavljenih tudi nekaj namigov za glasbo, ob kateri se lahko zavrtimo.

Na spletni strani boste našli tudi celoten program festivala in vseh obfestivalskih dogodkov.

Se vidimo na 11. Bobrih.2. medijsko sporočilo - Wordov dokument


Bobrov dnevnik

Galerija slik