Otvoritev razstave Ženske v znanosti in umetnosti

ŽENSKE V ZNANOSTI IN UMETNOSTI


Sreda, 29. januarja, ob 17. uri, Mladinski center Mladi zmaji Šiška, Resljeva cesta 18, Ljubljana
Projekt Ženske v znanosti in umetnosti je plod sodelovanja Mladih zmajev in 12. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Nastal je iz preproste želje – mladim predstaviti ženske, ki opravljajo nenavadne poklice. 

Mladi soustvarjalci Aljoša Bokan, Ana Despotović, Lena Intihar Dolinar, Nina Jelovšek, Sara Klemenčič, Samo Mirković, Aurora Nuredini, Viola Perko Rogelj in Aljaž Sušnik so se novembra in decembra pod mentorskim vodstvom Tine Antončič, urednice oddaje Infodrom na RTV Slovenija, in Andreja Koritnika, profesorja in mentorja izbirnega predmeta Vzgoja za medije na OŠ Prežihovega Voranca, mojstrili v vsebinski pripravi intervjuja in uporabi videoopreme ter uspešno opravili tri terenske novinarske poskuse. Srečali so se s slovenskimi umetnicami, ki delujejo na področju tehnologije in znanosti: z intermedijskima umetnicama Robertino Šebjanič in Mašo Jazbec ter Stašo Guček, Nino Orlić in Barbaro Poček iz glasbene skupine Kikimore. V januarju so mladi novinarji posneti material pregledali, izluščili najzanimivejše dele in jih zmontirali v končni prispevek, ki je bil 17. januarja 2020 predvajan v informativni oddaji za otroke in mlade Infodrom.

Projekt je vse udeležene obogatil z uvidom v nenavadne in nevsakdanje poklice, ki se gibljejo med znanostjo in umetnostjo in nam dajo vedeti, da lahko tudi svoje interese in hobije nadgradimo v poklic – potrebujemo le ustvarjalno žilico in kanček poguma.