Sonce in sončice po vsem svetu

Koncert

6+
45'
Kje: Slovensko mladinsko gledališče (Zgornja dvorana), Vilharjeva 11
Kdaj:  sobota, 20. januarja, ob 16.00 (za izven, odprtje festivala) in ponedeljek, 22. januarja, ob 10.00 (za šole)
Zvrst: koncert
Število sedežev v dvorani: 268


Poezija: Tone Pavček; glasba: Tomaž Grom; spremljevalna glasbena zasedba: Jošt Drašler (kontrabas), Vid Drašler (bobni in tolkala), Andrej Fon (trobila), Samo Kutin (zvočila) in Tomaž Grom (bendžo in druga glasbila); vokal: Katinka Dimkaroska, Nagisa Moritoki, Jette Vejrup Ostan, Aria Bragalini, Nuka Grom, Mohamed Abdul Monem, Gregor Gruden, Hasan Qashqaei; produkcija: Zavod Sploh

Osrednja tema ali rdeča nit zbirke otroške poezije Sonce in sončice so bližnji družinski člani vsakega malega posameznika (sončkov in sončic), ki pa imajo navadno tudi druge konotacije: Strice delimo na lažne in prave in na strice kar tako ... Teta navsezadnje je luna, kadar me gleda zabuhlih lic ... Stara mama stanuje v bloku, kjer streže vnukom in loncem, a babica v temnem gozdu z volkom in nekim lovcem ... Zato smo vnuki mili v en glas tako sklenili, da je naš ded za nas najboljši dedek Mraz ... Zbirko poleg otrokom dobro znane sorodniške tematike odlikujeta še bogata domišljija in jezikovna bravuroznost. Tudi zato se je Tomaž Grom odločil v glasbo preliti zvočnost in barvitost Pavčkovih verzov. K izvirnosti predstave pa zagotovo pripomorejo še prav zanjo nastali prevodi v tuje jezike.

Dodatno gradivo: Pesniška zbirka Toneta Pavčka za otroke Sonce in sončice in zgoščenka Sonce in sončice po vsem svetu.

Dodatna dejavnost: Koncertu bo v spodnji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča sledila delavnica Ptički v gnezdu z mentoricami iz združenja Sezam in Družinskega centra Mala ulica.