Razprodano
sreda, 12. April 2023, ob 16.30, 60'

Po poteh cesarja Friderika III. Habsburškega 6+

Po poteh cesarja Friderika III. Habsburškega

Cesar Friderik III. Habsburški je bil leta 1440 izvoljen za nemškega kralja, leta 1452 pa je postal cesar Svetega rimskega cesarstva. V svojo last je prejel tudi Ljubljanski grad, ki je tako postal deželnoknežji grad. Namen ogleda je izvedeti več o zgodovinski vlogi mesta in gradu ter njuni povezanosti, pa tudi o tedanjih navadah in razslojenosti družbe, ki je določala tudi način oblačenja in bonton. 

Skupaj bomo odkrivali odgovore na številna vprašanja, kot so: so ob sklepanju pogodb med seboj res delili zaušnice, ker so verjeli, da si bodo tako dogovor, ki so ga sklenili, lažje zapomnili? So na srednjeveških gradovih in dvorih res po mili volji praznovali ter prirejali veličastne pojedine? Kakšne specialitete so si privoščili premožni in kaj so imeli na jedilniku revnejši sloji? Poleg tega pa bomo spoznavali številne zanimivosti iz življenja Habsburžanov – mogočne dinastije, ki je več stoletij vladala tudi večini ozemlja današnje Slovenije.

Prijave in informacije: Petra Kučič, petra.kucic@ljubljanskigrad.si

Zbirno mesto: most pri glavnem vhodu

Delavnice, vodstva, dejavnosti
Voden ogled
Za izven

Sorodni dogodki

Kako vam je všeč
naša nova spletna stran?

S klikom na gumb nam lahko po spletni pošti sporočite, kakšna se vam zdi naša nova spletna stran. Kaj na njej bi spremenili ali dodali, da bo bolj uporabna, lepša in prijaznejša?
Sporočite nam
Mol Zelena prestolnica Unesco Mladinsko gledališče Kinodvor
Sponzorji festivala
Špar Špar Špar Špar Vzajemna Avstrijski kulturni forum Francoski institut Domača peka