Za šole
ponedeljek, 25. Marec 2024, ob 11.00, 88'

In kralj reče, kako fantastičen stroj 13+

And the King Said, What a Fantastic Machine
In kralj reče, kako fantastičen stroj

Duhovit vrtiljak podob, od camere obscure pa do posnetkov z YouTuba, obrača pogled kamere nazaj v družbo, da bi raziskal, kako obsedenost s podobo spreminja naše doživljanje in vedenje. Ali kot pravita avtorja: »Sposobnost krmarjenja po medijski krajini je postala vprašanje demokracije.«

Prve fotografske in filmske podobe so spremenile naše doživljanje sveta – prvič v zgodovini je bilo podobo moč ujeti, jo »zamrzniti v času« in reproducirati znova in znova. Ni dolgo tega, manj kot 200 let. Danes pa se 45 milijard kamer srečuje z zaljubljenostjo človeka vase in neomejenim prostim trgom.

Filmska ustvarjalca kamere usmerita v družbo, da bi raziskala, kako se je razvila naša nenadzorovana obsedenost s podobo in kako spreminja človeško doživljanje in vedenje. Od camere obscure in bratov Lumière, prek arhivskih in domačih posnetkov, pa do YouTuba in sveta družabnih omrežij, ki so postala več milijard evrov vredna industrija vsebin. Film se potaplja v ocean medijske kulture in nam z izzivalno duhovitostjo zastavlja vprašanja o podobah, ki nas obdajajo.

O dogodku

Režija: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck

Švedska/Danska, 2023

Nemščina, švedščina, angleščina, arabščina, francoščina, slovenski podnapisi

Distribucija Beldocs

Dodatno gradivo
chevron_right
Film
Celovečerni dokumentarni film
Za vrtce in šole

Sorodni dogodki

Oddajte svojo misel na spletu

Podarite svojo misel, spodbudno besedo, modrost tudi na spletu ... in s tem nekomu polepšajte dan.
Pošljite misel
Mol Zelena prestolnica Unesco Mladinsko gledališče Kinodvor
Sponzorji festivala
Domača peka DPG