sobota, 23. Marec 2024, ob 19.30, 45'

Posvetitev pomladi 11+

ODPOVEDANO
Posvetitev pomladi
© Foto: Jaka Varmuž

Lutkovni balet je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal v začetku 20. stoletja. Danes se zdi skoraj neverjetno, da je ta priljubljena in cenjena skladba ob premieri v Parizu doživela škandal, da je bila koreografija Vaclava Nižinskega ocenjena kot katastrofalna, glasba pa nerazumljena. V tokratni izvedbi se Matjaž Farič s temo ukvarja preko novega medija – lutke oziroma animiranega objekta.

Zgodba za izhodišče jemlje posameznika in njegovo usodo, ki pa mu jo kroji družba. Prvinam klasične animacije lutk so v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi dodani sodobnoplesni gibi, animirani objekti in videoprojekcija, ki s svojimi vsebinami podpira vse druge elemente. Tako v gibu kot v vsebini gre za ritual, za posvetitev klasičnim tehnikam umetniškega dela, ki so kasneje žrtvovane za kreativno svobodo.

Narava zahteva žrtev. Skupnost organizira žrtvovanje. Žrtev je naivno čist in brezkompromisno predan posameznik, ki je pripravljen odplesati v smrt za dobrobit skupnosti. Žrtvovanje je mnogokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. V omenjenem se zlivata dva fragmenta razmišljanja, ki vodita do uprizarjanja Posvetitve pomladi z lutkami. Gre za gibalni izziv, ki zajema razumevanje gibanja kot prispodobo za preživetje. Pri tokratni Posvetitvi pomladi gre za veliko več kot le za manipulacijo. Gre za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali.

O dogodku

Avtorstvo glasbe: Igor Stravinski

Režija: Matjaž Farič

Likovna podoba: Barbara Stupica

Dramaturgija: Staša Prah in Nika Švab

Nastopajo: Voranc Boh/Rok Kunaver, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič k. g., Iztok Lužar/Daniel Petković, Matevž Müller, Dušan Teropšič k. g.

Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak

Avtorstvo videoprojekcij: Jure Lavrin

Vodenje predstave in oblikovanje zvoka: Luka Bernetič

Lučni mojster: Kristjan Vidner

Scenska tehnika: Klemen Sašek

Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Iztok Bobić, Polona Černe, Zala Kalan, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Hana Juta Kozar, Michelle Wren, Špela Ulaga, Zlatko Djogić, Lara Mastnak, Mark Nikolič, Ana Johana Scholten, Rok Hrovatin, Anja Vasiljević, Petra Koželj, Eva Trampuš, Katarina Tadina, Helene Koch, Uroš Mehle, s. p., Vladson

Fotografija: Jaka Varmuž

Producentki: Ana Rokvić Pinterič, Alja Cerar Mihajlović

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana

Dodatno gradivo
chevron_right
Ples
Lutkovni balet
Za izven

Sorodni dogodki

Oddajte svojo misel na spletu

Podarite svojo misel, spodbudno besedo, modrost tudi na spletu ... in s tem nekomu polepšajte dan.
Pošljite misel
Mol Zelena prestolnica Unesco Mladinsko gledališče Kinodvor
Sponzorji festivala
Domača peka DPG